Předčasně narozená Sandra má v postýlce kamaráda: Miminům pomáhají chobotničky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Předčasně narozená Sandra má v postýlce kamaráda: Miminům pomáhají chobotničky!

Holčička dostala do postýlky nečekaného kamaráda, žlutou háčkovanou chobotničku
Holčička dostala do postýlky nečekaného kamaráda, žlutou háčkovanou chobotničku (Foto Aha! – Michal Charbulák )

 Na svět se Sandra (1 týden) podívala kvůli vážným zdravotním komplikacím o měsíc dříve. Z nejhoršího je venku a prospívá i díky nenápadné kamarádce v postýlce – háčkované chobotničce!

Sandra musela hned po narození do inkubátoru, vážila pouhých 1640 gramů. „Měli jsme preeklampsii. Je to vážná těhotenská porucha,“ svěřila se její maminka Kateřina (31).

Že něco není v pořádku, odhalil ultrazvuk. „Měla malé bříško, nebyla dostatečně obalená tukem, po nutných vyšetřeních se rozhodlo rodit,“ popisuje Kateřina. „Po pár dnech už nás dali k sobě na pokoj, ale Sandra je stále na vyhřívaném lehátku.“
Holčička dostala do postýlky nečekaného kamaráda, žlutou háčkovanou chobotničku. „Dodává je do nemocnic organizace Nedoklubko, mají letáky i tady ve Fakultní nemocnici. Dosud jsem o projektu nevěděla,“ přiznala sympatická maminka.


Sandra se na chobotničku hodně dívá, při spaní ji podvědomě uchopuje. „Funguje i jako dobrý orientační bod. Sandra se na ni hodně dívá, takže když jdeme krmit či přebalovat, při vrácení zpátky do postýlky vím jistě, na kterou stranu byla otočená,“ uzavírá s úsměvem Katka.

Nápad vznikl v Dánsku
Jeho přínos tkví v tom, že pokud miminka mají u sebe chapadélka chobotniček, netahají si za zavedenou sondu či jiné hadičky. Cítí se bezpečněji, jsou klidnější a lépe prospívají.

Můžete je vyrábět i vy
Dobrovolníci po celé republice háčkují chobotničky, které následně dělají společnost novorozeňátkům v inkubátorech. Pokud chcete pomoci i vy, můžete se obrátit na nemocnice, kde obvykle mají kontakt na koordinátorky Nedoklubka. Veškeré informace jsou na adrese www. nedoklubko.cz, dotazy můžete směřovat i na adresu zackova@nedoklubko.cz

Co je preeklampsie?
Jde o zrádné onemocnění těhotných žen, kdy se špatným vyživováním placenty dramaticky zvyšuje tlak. Při komplikovaném průběhu mohou být následky fatální pro matku i plod.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.