Nemá po vás kdo dědit? Nemusíte se bát, bude dědit stát! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nemá po vás kdo dědit? Nemusíte se bát, bude dědit stát!

I zrezlý motocykl může být dědictvím, které připadne státu.
I zrezlý motocykl může být dědictvím, které připadne státu. (Foto: ara)

Majetek za více než 1,1 miliardy korun! To zdědil za posledních pět let český stát. Nejčastěji šlo o majetky po zemřelých bez dědiců. Stále častěji jde ale o odmítnutá dědictví kvůli dluhům zemřelých. Stát tak zdědil například i sklípkana nebo peněženku plnou věrnostních kartiček!

V Černošicích u Prahy po sobě žena zanechala dům v hodnotě 9 milionů korun a také milion v hotovosti. Neměla žádné příbuzné a nesepsala závěť, tak veškerý majetek připadl státu. A stát si tak přišel na deset milionů korun. A nejde o ojedinělý případ. V loňském roce státu připadly i vkladní knížky a na nich více než 1,4 milionu. Za rok 2017 zase stát zdědil obrazy a litografie v hodnotě přes 10 milionů. V případě smrti osoby, která nemá žádné dědice, totiž vzniká takzvaná odúmrť. „Prostřednictvím odúmrtí se stávají státním majetkem jak nemovitosti, tak i věci movité, jako například auta, vybavení bytů, umělecké předměty nebo finanční majetek,“ řekl Aha! mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Radek Ležatka.

Zkažené jídlo i zvířata
„Časté jsou případy příbytků, které jsou ve velmi špatném technickém i hygienickém stavu, a proto je jejich vybavení likvidováno,“ doplnil mluvčí s tím, že často jde o potraviny, hromady časopisů a novin nebo staré oblečení.
A stát loni získal v rámci jednoho dědictví hned tři zvířata. Čtyřletého křížence stafordšírského teriéra, sklípkana rodu Nhandu chromatus a hroznýše královského. A ve velké míře jde i o opravdu zbytečné věci. Úředníci se museli »prohrabovat« 200 páry ponožek, věrnostními kartičkami do obchodů, ale museli třídit třeba i bedny slepých nábojů nebo přes 100 kilogramů nejrůznějšího koření. To, co se už nedá použít, se dává zlikvidovat.

Pozemky i akcie
Mnohem častěji ovšem státu připadá praktičtější dědictví. Loni to byl majetek za celkem 217 milionů. Z toho 155 cenných papírů za skoro 12 milionů a přes dvě stě staveb za 122 milionů. „Celkem šlo o 1271 případů odúmrtí a jednalo se o 11 299 položek,“ upřesnil Ležatka.

PROČ dědí stát?
Majetek propadne státu ve chvíli, kdy ho příbuzní odmítnou. Většinou se tak děje kvůli dluhům, protože v souvislosti s novým občanským zákoníkem platí, že dědicové odpovídají za kompletní dluhy zemřelého. A lidé tak více přerozdělují svůj majetek už během života formou darů. Pozůstalí pak dědictví odmítnou, jelikož v něm zůstanou jenom dluhy. „V rámci dědického řízení je tak projednáváno stále méně hodnotného majetku,“ uvedl prezident Notářské komory Radim Neubauer.

Víte, že...
...od roku 2014 získal stát v rámci dědictví majetek v celkové hodnotě 1,16 miliardy korun, celkem to bylo 68 164 věcí?

Přečtěte si
majojo
18. 2. 2019 • 09:52

A to má být jako útěcha? To radši polejt benzínem a zapálit!

xcarodejka
18. 2. 2019 • 09:46

I státní instituce někdy hoidpodaří všelijak podobně jako nehospodárný jedinec. Kontroly bývají předem ohlašované, a tak se někdy dá zastírat všechna možná "neplecha": Může se to stát nakažlivou nemocí a ta se týká nás všech.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.