Řidičáky na zkoušku a nezletilí šoféři?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Řidičáky na zkoušku a nezletilí šoféři?!

PRAHA – Mladí řidiči po dokončení autoškoly dostanou řidičák jen na zkoušku. Řídit ale budou už i sedmnáctiletí. Trestné body za určité přestupky se budou odmazávat už po třech měsících. A rychlost na některých dálnicích se zvýší na 160 km/h…


Připravovaná novela silničního zákona

Tak tohle vše nás možná v budoucnu čeká. Expertní komise ministerstva dopravy se totiž právě těmito návrhy bude zabývat a některé z nich zahrne do chystané novely silničního zákona.

„Expertní komise se teď zakládá, na podzim by mohla mít hotové závěry,“ řekl deníku Aha! mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Od středy už platí první novela silničního zákona, která odstraňuje některé jeho nedostatky – člověk nebude trestán, pokud při nehodě zraní sám sebe, přísné postihy jsou za zakrývání poznávací značky a za neoprávněné stání na místě pro invalidy se už nebude odebírat řidičák.

Nový ředitel dopravní policie Martin Červíček také v rozhovoru pro Právo uvedl, že by řidiče nepostihoval, pokud v obci překročí rychlost jen o pár kilometrů v hodině. „Tolerance překročení rychlosti by měla být zhruba 10 procent,“ řekl Červíček. V obci tedy do 55 km/h…

Co by se mohlo změnit

● Řidičák na zkoušku: Mladý řidič by po dokončení autoškoly dostal řidičák na rok či dva na zkoušku. Při sebemenším přestupku, např. překročení rychlosti, by mu byl odebrán. Důvodem je vysoká nehodovost mladých řidičů.
Šance na přijetí: 75 %.

● Nezletilí řidiči: Řídit auto by mohli i sedmnáctiletí. Vždy ale jen za doprovodu dospělého, který má řidičák a není pod vlivem alkoholu. Sedmnáctiletí řidiči by tak nemohli odvážet rodiče z oslav.
Šance na přijetí: 15 %.

● Rychlejší odmazávání bodů: Za méně závažné přestupky (pásy, světla) by se trestné body mohly řidiči umazat už třeba po třech měsících. Ministerstvo ale zřejmě nenavrhne zvýšení hranice bodů pro odebrání řidičáku z 12 na 18. Někteří poslanci by zase chtěli po dosažení 12 bodů odebírat řidičák jen na tři měsíce.
Šance na přijetí: 20 %.

● Na dálnicích 160 km/h: Zvýšení rychlosti ze 130 km/h na 160 km/h nemá mezi politiky příliš velkou podporu. Ministerstvo by ji zvýšilo asi jen na některých úsecích dálnic.
Šance na přijetí: 20 %.

● Povinné zimní pneumatiky: V zákoně by bylo ustanovení, že řidič musí mít vybavení úměrné počasí. Zimní pneumatiky by tak byly povinné, kdyby na silnicích ležel sníh.
Šance na přijetí: 95 %.

● Zákaz kamionům: Na silnice by nesměly po celý rok v pátek odpoledne a večer. To teď platí jen o prázdninách. Silná lobby autodopravců je ale samozřejmě proti.
Šance na přijetí: 70 %.

● Náhled do registru řidičů: Ministerstvo by chtělo umožnit řidičům nahlížet do jejich karty, kde jsou uváděny trestné body – a to i na internetu. Zavedení registru by ale bylo technicky dost náročné.
Šance na přijetí: 50 %.


Autor: (pol)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.