Daniel (19) z Plzně: Žije jen s půlkou těla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Daniel (19) z Plzně: Žije jen s půlkou těla!

Daniel musí hodně rehabilitovat a cvičit.
Daniel musí hodně rehabilitovat a cvičit. (Foto Aha! – Michal Protivanský, FN Motol)

Bylo mu sedmnáct. Vylezl s kamarádem na vlakový vagon a zasáhl ho elektrický proud. Začal hořet, spadl z velké výšky. Utrpěl mnohačetné popáleniny trupu, krku, končetin a poranění míchy a páteře.

Z Daniela se ze dne na den stal ležák. Jeho léčba byla velmi intenzivní a vyžádala si nekončící sled operací. Postupně zadní a pak přední stabilizaci páteře s náhradou obratle, následovala operace hrudníku s odstraněním hematomu a uvolněním plíce, v dalších týdnech operace třísla s vyprázdněním zánětů a odstraněním postižených svalů. Lékaři mu museli také amputovat nohy.


Antibiotika, odumírání tkání
Daniela trápily vracející se nekrózy svalů, měkkých tkání a kostní postižení. Projevem tohoto postižení byly horečky a vznik hnisavých píštělí. Žádný z těchto nálezů nebylo možné zvládnout neoperační léčbou. Daniel byl opakovaně a dlouhodobě hospitalizován a prakticky trvale na antibiotické léčbě. Postupně bylo prokázáno, že zánět postihuje celý skelet pánve. Stav se nazývá pánevní osteomyelitida. Úplný lékařský název ale je terminální pánevní osteomyelitida, termín plně vystihuje, že není-li stav řešen radikálně, je konečný, tedy smrtelný.



Padesát na padesát

V motolské nemocnici se sešlo lékařské konzilium, složené z plejády specialistů – od chirurgů přes urology, plastické chirurgy, anesteziology, psychology až po rehabilitační lékaře a rozhodlo, že je potřeba radikální operační řešení. Jinak by mladý pacient zemřel. Bylo potřeba odstranit celou spodní část těla, včetně pánevního skeletu a kosti křížové. „Léčbu i rizika se mnou a otcem lékaři detailně probrali. A také mi bez obalu řekli, že mé šance jsou 50 na 50. Věděl jsem, že mohu zemřít během operace, ale bez ní bych umřel na sepsi stoprocentně,“ vypráví Daniel.

Řezali ho na půl

Operace probíhala ve dvou fázích. V první bylo potřeba udělat pacientovi vývody z těla a při té druhé, tzv. hemikorporektomii, byla oddělena spodní část těla od horní. „»Rozřízli mě napůl«, bylo první, co jsem si po probrání z narkózy uvědomil. Bylo to šílené, od pupíku dolů nic. Ale žiju,“ usmívá se Daniel.

Motolský tým odborníků

Celý operační výkon trval 16 hodin, pracovalo na něm 22 lidí. „Daniel je velice statečný mladý muž, přežil takový zákrok, který by jiný pacient zřejmě nepřežil,“ vysvětluje prof. MUDr. Jiří Hoch z Chirurgické kliniky FM Motol a na konec dodává: „Tenhle mladík povede navždy život postiženého člověka, ale je to život!“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.