Holanďan Ivo (34): Hledám 1000 sourozenců! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Holanďan Ivo (34): Hledám 1000 sourozenců!

Ivo van Halen
Ivo van Halen (Foto scom, Facebook)

Holanďan Ivo van Halen (34) díky testům DNA zjistil, že má možná až tisícovku sourozenců! Jeho otec původem ze Surinamu byl totiž mimořádný zásobovatel spermobank. Dvacet let pravidelného darování ejakulátu na třech klinikách prý stačilo k tomu, aby se díky němu narodily stovky dětí!

Že vzešel ze zkumavky zjistil muž z Rotterdamu teprve před pěti lety. Po vstřebání prvotního šoku rozjel pátrání, v němž mu ale reprodukční kliniky nijak nepomohly. Vstřícnější byla společnost pro testování DNA, která má v databázi miliony genetických profilů klientů. Ivo odevzdal stěr ze sliznice, zaplatil si v přepočtu 1700 korun za test DNA a dva měsíce čekal na výsledky.

Lidé běžně sdílejí 50 % chromozomů matky a 50 % chromozomů otce, s úplnými sourozenci by tak měli mít 50 % totožných genů, s nevlastními pak shodu 25 %. Sourozenecký test prověřuje a porovnává 16 různých chromozomů, analyzuje počet sdílených genů a vyčísluje sourozenecký (či příbuzenský) index.

Díky tomu se Ivo dopátral už ke skoro šedesátce bratrů a sester žijících v Holandsku! „Je to jenom zlomek mé obrovské rodiny,“ je si jistý »ajťák«. „Někteří dokonce vyrůstali kousek ode mě!“ říká.

A více informací už má i ke svému biologickému otci: „Otec mého otce pocházel z bývalé holandské kolonie v jihoamerickém Surinamu. Teď už konečně vím, odkud mám některé své mimoevropské rysy.“

Ivo už některé své sourozence i potkal!

Nejplodnější dárce

Odborníci odhadují, že z množství spermatu, který během 20 roků daroval Ivův otec, mohla přijít na svět klidně tisícovka dětí! Pokud by se odhad potvrdil, byl by jeho otec nejplodnější dárce světa! Primát zatím drží rakouský fyziolog Bertold Wiesner, jehož spermiemi na londýnské klinice úspěšně oplodnili 300 až 600 žen.

Do kolika vajíček vpravili spermie usilovného dárce?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.