Zaplatil si výlet k Měsíci: Prvním vesmírným turistou světa bude... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zaplatil si výlet k Měsíci: Prvním vesmírným turistou světa bude...

Japonec si zaplatil výlet na měsíc!
Japonec si zaplatil výlet na měsíc! (Foto Reuters)

Pouhých 12 astronautů se prošlo po Měsíci, další tucet se dostal aspoň do jeho bezprostřední blízkosti. Tuto skupinu po bezmála 50 letech rozšíří další člověk, první vesmírný turista Jusaku Maezawa (42)! Japonský podnikatel a miliardář se do kosmu vydá v raketě společnosti SpaceX Elona Muska (47).

Ze zástupu movitých zájemců vybral Musk zakladatele firmy Zozo prodávající oblečení po internetu. Díky podnikání v oboru, do něhož se pustil v roce 1999, je Maezawa zaopatřen do konce života. Jeho majetek přesahuje 65 miliard korun! A peníze potřebovat bude. S Muskem se sice dohodli udržet částku za let k Měsíci v tajnosti, nicméně odborníci hovoří o sumě v řádu stovek milionů dolarů, tedy jednotek miliard korun. Japonec totiž platí cestu jak pro sebe, tak pro šest až osm dalších lidí, jež hodlá do rakety vzít s sebou (viz. box). A je dost možné, že se s nimi do kosmu vydá i Musk sám.

Start za 5 let?

Maezawa, rozvedený otec jednoho dítěte z města Kamagaja v prefektuře Čiba, o cestě do vesmíru mluví jako o splněném celoživotním snu. K jediné přirozené družici Země jej má vynést zcela nová, mohutná a opětovně využitelná raketa BFR (Big Falcon Rocket), kterou SpaceX teprve vyvíjí pro potřeby kolonizace Marsu.
Jakmile bude hotova, mluví se o roku 2023, může Japonec vyrazit.

Na umění nešetří!

Sám se označuje Maezawa za velkého milovníka umění, ostatně před rokem neváhal za obraz neo-expresionisty Jeana-Michela Basquiata zaplatit skoro dvě a půl miliardy korun! I proto ohlásil, že s sebou na palubu BFR vezme šest až osm umělců, pro něž by cesta měla být inspirací k jejich další práci. „Jusaku je velmi odvážný, že do toho jde,“ uvedl Musk na adresu muže, který předtím, než se vrhl na podnikání, hrál na bicí v punkové kapele Switch Style.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.