Pomozte ježkům v nouzi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Pomozte ježkům v nouzi!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Monika Rousová)

Přestože je ježek zvířetem, které je aktivní jen v noci, zná ho u nás bez nadsázky každé malé dítě. Pokud ale bude pokračovat ničení prostředí, ve kterém ježci žijí, nemusí to už za pár let platit. Jak tedy těmto bodlináčkům pomoci, aby z přírody nezmizeli?

Životní cyklus ježků je na rozdíl od ostatních hmyzožravých zvířat podmíněn důkladnou přípravou na zimu. Celou ji prospí, hibernují, i když se – jako například jezevci – čas od času probudí a potřebují se napít nebo něco sežrat. To neplatí v přírodě, ale jen když ježek přezimuje u lidí, kteří se ho ujali.

Kdy ježci potřebují lidskou pomoc?

• Nalezen ve dne – ježek, jako noční tvor, svým pohybem ve dne dává najevo, že je s ním něco v nepořádku. Může být nemocný, hladový, slepý nebo zraněný. To nemusí platit na podzim, když se ježci vykrmují k zimnímu spánku. V každém případě ho předáme nejbližší záchranné stanici pro zvířata.

• Nalezen v zimě – pohyb ježka v zimním období znamená, že nemá dostatečné tukové zásoby pro přezimování, nebo že přišel o svůj pelech.

• Osiřelé mládě – když matka zahyne, hledají mláďata – nejčastěji o hmotnosti do 50 gramů – instinktivně spásu v okolí. Než ale takové mládě odneseme domů, měli bychom počkat alespoň tři hodiny. Možná, že jeho matka shání potravu a vrátí se.

• Zraněný – malátnost, neschopnost svinout se do klubíčka při dotyku ruky a naježit bodliny znamená zranění nebo nemoc.

• Nízká váha – pro úspěšné přezimování musí ježek vážit 400 – 600 gramů. Pokud v říjnu a listopadu váží méně, potřebuje lidskou pomoc.

Jak ježka krmit

• Mládě – do hmotnosti 150 gramů to jsou ježčí kojenci, které krmíme rozředěným sušeným mlékem pro štěňata nebo koťata. Kapátkem nebo injekční stříkačkou jim potzravu vpravíme do tlamičky každé čtyři hodiny a pak nezapomeneme na masáž bříška (vatovým tamponem, štětečkem nebo měkkým haříkem) a okolí řiťky – ježčí mládě potřebuje pro vyprázdnění stimulaci.

• Ježek nad 150 gramů – tato odrostlejší mláďata spolehlivě odchováme krmením vařeným drůbežím nebo hovězím masem, s přidanou vařenou rýží, vlasovými nudlemi nebo ovesnými vločkami. Dobré jsou i vlhčené psí nebo kočičí granule.

• Dospělý ježek – jako hmyzožravec potřebuje masitou stravu. Ve specializovaných obchodech jsou k dostání mouční červi, žížaly apod., které prostřídáme se syrovým naškrábaným hovězím masem nebo nadrobno nakrájeným kuřecím. Napájíme pouze vodou a potravu nikdy nesolíme!

Co s ježkem doma?

Ježek má neuvěřitelné množství blech, které je třeba ihned odstranit. K jejich hubení jsou nejlepší spreje proti parazitům. Na ježčí mláďata tyto přípravky nepoužíváme, mohli bychom je i otrávit. Proto je podržíme nad vodou v umyvadle a blechy vyčešeme kartáčkem. Klíšťata, musí larvy nebo vajíčka (obvykle v okolí očí, uší nebo otevřených ran) odstraníme pinzetou.

Ježčí pelíšek

V lidské péči potřebuje kryt na spaní (kartonová krabice postačí) vystlaný senem, slámou nebo natrhanými novinami a výběh zhruba 2 m². Podlahu vyložíme papírem, který každý den vyměňujeme, abychom omezili zápach ježčího trusu, který je hodně pronikavý. Ježčím mláďatům je dobré vyložit prostor na spaní gumovou láhev s teplou vodou, obalenou hadrem. Jejich kryt ke spaní vysteleme savými hadříky, které měníme rovněž každý den.

Jak ježka na jaře vypustit

Ze zimního spánku se ježci budí většinou na přelomu března a dubna. Protože ztratili během hibernace až dvacet procent váhy, je třeba je dokrmit na zhruba 700 gramů. V polobvině dubna je už lze vypustit do přírody, nejlépe tam, kde jsme je nalezli. Vhodné jsou i místa s přirozeným krytem – křoviny, opuštěné zahrady či sady nebo remízky. Svobodu dáme ježkovi nejlépe za soumraku a tam, kde se může okamžitě ukrýt.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.