Záchranná stanice: Ježek číslo 5000 žije! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Záchranná stanice: Ježek číslo 5000 žije!

Ježčí kojence krmí každé dvě hodiny.
Ježčí kojence krmí každé dvě hodiny. (Foto pro Aha! – Záchranná stanice hl. m. Prahy)

Rok ježků prožívá Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Letos už jich přijala přes 650, což je nejvíce za sedm let fungování stanice. Ježek byl i pětitisící živočich, jehož tam zachránili.

Vyhladovělý bodlináč se sám potuloval za bílého dne po Praze 6. Zřejmě přišel o mámu. „Skoro polovina ježků, které k nám přijdou, jsou osiřelá mláďata,“ říká vedoucí ošetřovatelka záchranné stanice Zuzana Pokorná. Varuje před tím, aby se lidé pokoušeli nalezené ježky vypiplat sami doma. „Potřebují odbornou péči, speciální stravu, zahřívání, odčervení. Kojence krmíme pravidelně i po dvou hodinách ve dne, v noci,“ vysvětluje Pokorná.

Nají se i z misky
Ježečci se mohou naučit jíst z misky, ale skutečně samostatní jsou až v sedmi týdnech. Pokud lidé ježky předají stanici včas, je velká šance na záchranu. „Až 70﷯ procent se jich podaří vrátit zpět do přírody,“ uvedla Zuzana Pokorná. Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy provozuje nonstop telefonní linku 773 772 771, na kterou mohou volat nálezci zvířat.

Víte, že...
...kravské mléko ježkům škodí?
...ježci utrpí úraz nejčastěji při střetu s autem, od strunových sekaček a při pokousání psy?
...o život jim jde také při otravách chemií, která se používá na polích a zahradách?



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.