Není ježek jako ježek: Africký bodlináč zimu neprospí! A rád se mazlí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Není ježek jako ježek: Africký bodlináč zimu neprospí! A rád se mazlí!

Afrického ježka není těžké ochočit, je to mazel.
Afrického ježka není těžké ochočit, je to mazel. ( Foto pro Aha! – Simona Jiřičková)

Ne všichni ježci se s příchodem nevlídného a chladného počasí ponořili do zimního spánku. Dlouhého šlofíka si nedal u nás méně známý africký ježek bělobřichý, který se dá chovat jako domácí mazlíček. Má ho safari park ve Dvoře Králové.

Domovinou tohoto bodlináče je střední Afrika. „U ježků bělobřichých se ale něco podobného jako zimní spánek vyskytuje v létě. Je to ale daleko lehčí mělčí spánek, takzvaná estivace,“ vysvětlila Andrea Jiroušová, mluvčí safari parku, v němž je v současnosti jeden pár afrických ježků, který měl na jaře čtyři mláďata.

Od českého bježka se jeho africký příbuzný neliší jen vzhledem. Je menší, ale zato má výraznější oči a uši. Je typický světlým břichem a má tu zvláštnost, že mu chybí palec na zadních nohou. Oproti našemu ježkovi je klidnější a zvykne si i na braní do ruky, takže se dá ochočit. Kvůli tomu se stává oblíbeným pro domácí chov. Oba druhy naopak spojuje to, že jde o samotářsky žijící hmyzožravce s noční aktivitou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.