Vinaři v noci sbírali hrozny na ledové víno: To byla...požehnaná »kosa«! Jaké bude počasí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vinaři v noci sbírali hrozny na ledové víno: To byla...požehnaná »kosa«! Jaké bude počasí?

V třeskutém holomraze nasbírali Vajbarovi za pomocí 14 brigádníků v noci za svitu reflektorů z traktoru 1760 kilo na kost zmrzlých hroznů pro ledové víno.
V třeskutém holomraze nasbírali Vajbarovi za pomocí 14 brigádníků v noci za svitu reflektorů z traktoru 1760 kilo na kost zmrzlých hroznů pro ledové víno. (Foto ara)

Zatímco většina lidí v Česku proklíná příchod drsných mrazů, vinař Dominik Vajbar (43) z Rakvic si během noci na čtvrtek mnul ruce. Nikoliv zimou, ale radostí. 

Na Moravě totiž uhodil netrpělivě očekávaný, ba pro někoho požehnaný, mráz!
Ve čtyři ráno proto vyrazil vinař se svými 14 brigádníky na Přítluckou horu. Úkol byl jasný: co nejrychleji posbírat z vinice zmrzlé hrozny Pálavy.

Vajbarovi z něj vyrobí unikátní a vzácné ledové víno. A »kosa« byla venku jaksepatří krutá. Teplota byla pod –8 °C, pocitově –14 °C. Ven vyhnal kýžený holomráz i vinaře z Valtic, Dolních Dunajovic a Novosedel. Svolávali se v nekřesťanskou hodinu telefonicky.

„Šli jsme do hory nejdříve v historii vinařství. Běžně sbíráme o Vánocích nebo v lednu,“ svěřil se Aha! Dominik Vajbar. Hrozny pro ledové víno se totiž smí sbírat jen tehdy, je-li teplota nižší než –7 °C. A hrozny se musejí okamžitě, ještě zmrzlé, vylisovat. „Nasbírali jsme 1760 kilo hroznů, nateklo nám z nich 550 litrů moštu při cukernatosti 36 stupňů,“ pochlubil se rakvicko-zaječický vinař.

Co je ledové víno

Jde o velkou vzácnost a lahůdku! Vinaři jej lisují ze zmrzlých hroznů, teplota při sklizni musí být podle zákona nejméně –7 °C. Cukernatost hustého moštu musí být nejméně 27°NM (udává kolik kg cukru je ve 100 litrech moštu). Vína jsou vždy přívlastková, sladká a vynikají výrazným aroma. Vyrábějí se z pozdních odrůd – ryzlinků, chardonnay, sauvignonu, pálavy nebo veltlínu. Lahev 0,2 l přijde klidně i na pětistovku.

Počasí o víkendu: Nejdřív ledovka, pak oteplení

Počasí o víkendu potěší málokoho. Ledovka, která včera trápila velkou část České republiky, se bude tvořit i dnes, a nebezpečí na silnicích tedy stále trvá! „Očekáváme totiž nejenom sněžení, ale také mrznoucí srážky. Nejvyšší odpolední teploty nevystoupají výš než k minus dvěma stupňům,“ řekla Aha! meteoroložka Dagmar Honsová. Déšť, který bude namrzat, předpovídají meteorologové i na zítřejší ráno. Poté se ale přece jen oteplí, odpoledne naměříme 
7 stupňů nad nulou.

Jak bude?

Dnes: oblačno až zataženo, smíšené srážky, den 0 až 4 °C.
Zítra: oblačno s mrznoucím deštěm, noc –3 až 
1 °C, den 3 až 7 °C.
Pondělí: oblačno, déšť nebo přeháňky, noc 7 až 3 °C, den 4 až 8 °C.
Úterý: oblačno až polojasno s deštěm, noc 5 až 1 °C, den 8 až 12 °C.
Středa: oblačno až zataženo s deštěm, noc 6 až 2 °C, den 8 až 12 °C.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.