Plán vlády: Zdaní výhry z loterií! I sazku, sportku a další? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Plán vlády: Zdaní výhry z loterií! I sazku, sportku a další?

Sazka, ilustrační foto
Sazka, ilustrační foto (Sazka)

Padlo poslední číslo v lotýnce a nějaký šťastlivec si díky tomu přijde na milion. Až dosud by si vzal jackpot celý a užíval si. Jenže to chce změnit ministerstvo financí, které navrhuje všechny výhry nad 100 tisíc korun danit. A to včetně vlastní Účtenkovky.

V pondělí 27. května vláda schválila balíček, který zvyšuje zdanění tabáku, alkoholu a hazardu. Jenže ministryně financí Alena Schillerová (55, za ANO) do něj na poslední chvíli přidala i 15% zdanění všech výher nad 100 tisíc. „Návrh jsem připojila přímo na vládě. Vyplynulo to z kontextu připomínkového řízení. Pokračujeme v rušení výjimek v dani z příjmů,“ řekla šéfka státní kasy po jednání kabinetu. Je tak jedno, jestli jste měli štěstí pří tahání čísel, tipování fotbalových mačů, Účtenkovce nebo třeba na dostizích. Kus koláče budete muset od 1. ledna 2020 státu odevzdat. U stotisícové výhry by se tak ve výsledku jednalo jen o 85 tisíc korun. Přitom až dosud byli úspěšní sázkaři této povinnosti ušetřeni.

Je to loupež

Za nesmysl označil chystanou změnu mluvčí Sazky Václav Friedmann. Vadí mu, že by se z jedné výhry odvádělo do státní kasy hned dvakrát, a to loterijní společnost i úspěšný sázející. „Je to zločin za bílého dne, vyhrajete peníze a budete je muset danit. Připomíná mi to daň z nabytí nemovitosti, kdy si našetříte na byt a pak ještě musíte platit státu,“ rozčiloval se. Podle něj by jen dva tisíce klientů Sazky, kteří loni vyhráli sumu nad 100 tisíc, odvedli státu přes 260 milionů korun. A upozorňuje na to, že daň se bude muset platit i z věcných výher, kdy některé společnosti i stát nabízejí jako výhru osobní automobily.
Není hazard

Novinka se bude týkat i státní loterie Účtenkovka. „Sice není hazardní hrou, ale naopak svou podobou se blíží spotřebitelské soutěži a z tohoto důvodu je zde nastavován i obdobný daňový režim jako u výher ze spotřebitelských soutěží,“ uvedla pro Aha! Anna Fuksová z tiskového odboru rezortu financí. Lotýnka měla lidi motivovat, aby si odebírali paragony po zavedení, jenže zájem o ní uvadá. Stotisícové výhry jsou vypláceny z veřejného rozpočtu, tedy z financí, které jsme státu odvedli na daních my.

Podraží cigarety i alkohol

Pokud projde vládní norma Parlamentem a svůj autogram pod ní připojí i prezident, mohla by krabička cigaret podle odhadu až o 13 korun. A zaplatit víc bychom mohli i za alkohol. U půllitrovky 40% lihoviny by to mělo být až 9 korun.

U hazardních her pak záleží na typu. Podle odhadů by do státní kasy takto mohlo přitéct v letech 2020 a 2021 každoročně kolem 10 miliard korun.

Přečtěte si
tryskomys
1. 6. 2019 • 09:37

Bude ještě Hůř,budeme za Bureše,platit 282 ooo ooo kč,protože důchodci slintají blahem za přidání 9oo kč,které od nich vybere hned zdražením potravin,léků,takže až se proberou až ho přestanou volit a slintat nad jeho vy.........,tak snad bude líp až půjde do haj......

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.