Šťastlivec vyhrál čtvrt miliardy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Šťastlivec vyhrál čtvrt miliardy!

Míčky v osudí dokážou přinást současně štěstí i starosti. Ve středu díky správnému tipu také nového multimilionáře.
Míčky v osudí dokážou přinást současně štěstí i starosti. Ve středu díky správnému tipu také nového multimilionáře. (Foto Aha! – R. Klejch, J. Poláček, reprovideo Sazka)

Lepší dárek k blížícím se Vánocům si nemohl výherce ze středních Čech přát! Ve Sportce vsadil 220 korun a vyhrál čtvrt miliardy, druhou největší výhru v historii hry. Pamatujete si ještě, jak se vyhrávalo před revolucí?

„Já su milionář!“ může si po vzoru Bohuše z filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntág říkat od středy večer šťastlivec, který v loterii Sazka získal se superjackpotem bezmála 251 milionů korun. Plný tiket včetně hry Šance za 220 korun podal nedaleko Prahy, vítěznými čísly hned v prvním tahu byla 3, 5, 7, 8, 25 a 29.

O tři nuly víc
250 milionů, o tom si v revolučním roce 1989 mohli nechat sázející jen zdát. Vždyť tehdy dělala nejvyšší možná výhra „pouhých“ 300 000 kaček. Tedy o tři nuly méně, než získal šťastlivec ve středu. Nicméně i za to se dalo pořídit auto nebo třeba byt. A také například 100 000 piv...

Má na to rok
„Je to druhá nejvyšší výhra, která kdy ve Sportce padla, a čtvrtá nejvyšší v historii země,“ řekl ke středečnímu úspěchu Aha! mluvčí Sazky Václav Friedmann. Výherce má teď až rok na přihlášení se o pohádkové jmění. „Musí přijít k nám na ústředí, kde si vyzvedne až 270 tisíc korun v hotovosti a další peníze mu pošleme na účet nebo na účty, které si zvolí,“ upřesnil Friedmann. Pak už je na výherci samotném, jak s penězi naloží.

Koupí si ulici?
Za výhru se dá pořídit ledacos. „V Praze i několik činžovních domů, klidně celá ulice,“ řekla Aha! realitní makléřka Monika Christová. Podle ekonoma Lukáše Kovandy si muž může plnit sny – pořídit si bourák, procestovat svět... „Utratí-li za sny do 10 milionů, je to v pořádku. Pokud ale takové peníze získá člověk, který běžně nedosáhl ani na průměrnou mzdu, měl by vyhledat psychologa a finančního či investičního poradce. Už proto, aby o peníze nepřišel třeba díky půjčkám kamarádům,“ uvedl Kovanda.

Jak se vyhrávalo v roce 1989?
„V revolučním roce 1989 byla nejvyšší výhra 300 tisíc korun, protože platilo omezení výše hlavní výhry,“ uvedl Friedmann. 12. listopadu 1989 (neděle, 46. týden) byla v I. tahu vylosována tato čísla: 26, 27, 29, 35, 40, 49 a dodatkové 48. 19. listopadu (neděle 47. týden) pak byla vylosována v I. tahu čísla: 2, 9, 20, 23, 25, 43 a 41.

Jak sumu rozmnožit?
S pomocí důvěryhodných odborníků by měl výherce další peníze investovat. „Základ jsou nemovitosti, i v několika městech. To jsou dobře uložené peníze, kam bych se nebál vložit 80 až 100 milionů,“ řekl ekonom Lukáš Kovanda. „Pokud má výherce děti, měl by investovat do jejich vzdělání. Zodpovědný odborník pak na míru dokáže navrhnout další investice i s ohledem na věk výherce tak, aby netratil, ale majetek rozmnožit,“ dodal.

Hrajte o 2,3 miliardy!
Bude štěstěna k Čechům štědrá i dnes? V loterii Eurojackpot se bude večer hrát o 2,3 miliardy korun a luxusní vůz Land Rover Discovery k tomu. Sázet můžete do 19 hodin.

Změní daně hraní?
Sázející už možná brzy zaplatí více na sázkách samotných i na daních z výher. „Pokud dojde ke zvýšení loterní daně, je to pravděpodobně naposledy, co někdo vyhrál takto vysokou sumu za 220 korun. Nemůžeme totiž vyloučit zdražení Sportky,“ poznamenal Friedmann. I výhrám může zatnout tipec plánované zdanění, které minulý týden schválila Poslanecká sněmovna. „Výherce by pak z této částky musel státu odevzdat více než 37 milionů korun,“ vypočítal Friedmann.

Víte, že...
...zatím nejvyšší výhru, téměř dvě a půl miliardy korun, vyhrál sázející z Pardubicka v roce 2015?



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.