Našla los s výhrou 4 miliardy! Původního majitele »pumpla« o 300 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Našla los s výhrou 4 miliardy! Původního majitele »pumpla« o 300 milionů!

Los EuroMillions vyjde na nějakých 60 korun. Ilustrační foto
Los EuroMillions vyjde na nějakých 60 korun. Ilustrační foto (Ilustrační foto Profimedia.cz, FDJ)

Pravděpodobnost hlavní výhry v loterii EuroMillions je cca 1:140 milionům, šance na rekordní jackpot ještě o něco menší. Jaká potom musí být pravděpodobnost najít takový los na ulici?! Milionkrát mizivější? Ovšem ve Francii se právě tohle stalo!

Paní A. Dos Santosová v Normandii našla los do nadnárodní loterie. V úžasu brzy zjistila, že je los výherní – a bere jackpot přes 163 milionů eur (4,18 mld. Kč), druhý nejvyšší ve francouzské historii.

Jenže o výhru se zároveň přihlásil i kupující, který dokázal dokázat, že si onen tiket pořídil právě on. Firma Française des Jeux je odmítla oba: „Výhru lze vyplatit výhradně oproti nepoškozenému, kompletnímu losu,“ zacitovala svá pravidla. Ať se prý nějak domluví sami.

Stalo se, sepsali smlouvu, že paní Dos Santosová los vrátí majiteli a dostane za to 12 milionů eur (308 milionůKč), neboli 7,5 % z výhry. 

Chtivý berňák

To vše proběhlo před bezmála osmi lety: čísla se losovala v září 2011, 5. října už se nálezkyně s výhercem domluvili. Veřejnost by se o ničem snad ani nedozvěděla, kdyby se do věci nevložil finanční úřad. 

Výhry v loteriích se nedaní, ovšem úřad si po letech usmyslel, že paní Dos Santosová výherkyní není a peníze jen tak dostala, a tudíž by měla zaplatit daň 4,3 milionu eur, tedy víc než třetinu. 

Nálezkyně si to nenechala líbit a správní soud jejímu odvolání vyhověl; berňák ještě musel uhradit 2000 eur soudních výloh! A až díky tomuto verdiktu si kuriózního případu všimli novináři deníku Le Dauphiné Libéré.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.