Česko má nového boháče: Ve sportce vyhrál přes 192 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Česko má nového boháče: Ve sportce vyhrál přes 192 milionů!

Ve Sportce padla pátá nejvyšší výhra (ilustrační foto)
Ve Sportce padla pátá nejvyšší výhra (ilustrační foto) (Sazka)

Za 220 korun vsadil sportku a rozbil jackpot! Neznámý sázkař, zřejmě z Prahy, vyhrál ve sportce 192 milionů korun! Až se o svoji výhru přihlásí, rovnou zaplatí téměř 29 milionů státu jako daň z výhry!

Sázkař, který podal svůj tiket v pražské trafice, může děkovat dílu náhody. Za šest trefených čísel získal 72 milionů korun. Jenže díky tomu, že vsadil kompletní tiket i s doplňkovou hrou Šance, kde uhodl poslední tažené číslo, má nárok i na jackpot. Jeho výhra číní přesně 192 024 310 Kč.

Chce to klid

Podle společnosti Sazka jde o pátou nejvyšší výhru v historii sportky. Je jasné, že šťastnému výherci se nyní obrátí život naruby. „Měl by ale zachovat klidnou mysl, udržet si svůj denní stereotyp a nepropadat nadšení a pocitu, že je z něj nyní jiný člověk,“ řekla Aha! psycholožka Radana Rovena Šťěpánková.

Nevyprávět známým

Podle jejích rad by výherce neměl rozhodně o milionech vyprávět známým a nový stav svého konta vytrubovat do světa. „Něměl by ani okamžitě dávat výpověď v práci. Nejprve by si měl rozmyslet, čemu chce svoji životní energii věnovat. Nejlépe něčemu, kde uplatní svoji tvořivost,“ má jasno psycholožka.

Neměnit styl

S lehce vydělanými penězi by měl pracovat s rozumem. „Kdyby to člověka z minuty na minutu přehodilo do jiného života, hrozí, že by peníze rychle prohospodařil. Důležité je neměnit životní styl a neměnit kamarády,“ říká Štěpánková. Lehce by se mohlo stát, že po pár letech na tom bude finančně stejně jako před výhrou...

Pro peníze musí přijet do roka

Výherce si může nejprve rozmyslet, co s penězi udělá, a až poté se o ně přihlásit. Zatímco dříve na to měl pouhých 35 dní, nyní je lhůta jeden rok. „Až se o ně osobně přihlásí, dostane nejprve maximálně 270 tisíc korun. Na číslo účtu, které nám předá – a může jich být více – mu do šedesáti dnů přijde zbytek peněz,“ říká Friedmann.

Částku krátí nová daň

Podle informací společnosti Sazka jde letos o 37. milionáře. „Ti si mezi sebou rozdělili přes 471 milionů korun a na dani z výhry odvedli státu celkem 71 milionů korun,“ říká mluvčí Sazky Václav Friedmann. Patnáctiprocentní daň se platí nově od 1. ledna 2020 z výher, které jsou vyšší než 1 milion korun. Peníze odvádí státu rovnou Sazka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.