Političtí exoti jdou na podzim do boje o Senát, ale i o místa v zastupitelstvech: To nebudou nudné volby! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Političtí exoti jdou na podzim do boje o Senát, ale i o místa v zastupitelstvech: To nebudou nudné volby!

Nulovou toleranci pro cizince požaduje primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati, jenž má kořeny v Sýrii.
Nulovou toleranci pro cizince požaduje primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati, jenž má kořeny v Sýrii. (Foto ara)

Senátní volby a komunální volby jsou za dveřmi a z útrob se začínají vynořovat kandidáti, kteří se snaží zaujmout buď extravagancí, nebo velmi odlišným stylem od ostatních. Aha! přináší nejzajímavější politické kandidáty, ale i velmi nepovedené billboardy, které se začaly objevovat v českých ulicích.

Pokud má někdo pocit, že je politika nudná, není tomu tak před volbami. 5. a 6. října proběhnou senátní a komunální volby a někteří kandidáti a si na své prezentaci dali obzvlášť záležet.

Nečekané tváře

Do vysoké politiky se navíc chtějí vrátit i tváře, které už nikdo nečekal. Třeba za korupci souzený David Rath (52) anebo expremiér Jiří Paroubek (66), jehož v poslední době proslavil hlavně divoký rozchod se ženou Petrou (44).

Osvědčení kandidáti

Zajímavé souboje budou i jinde. Do volebního klání jdou opět ostřílení senátoři, u kterých je pravděpodobné, že se do horní komory dostanou znovu. Řeč je například o dlouholetém senátorovi a exstarostovi Vsetína Jiřím Čunkovi (59, KDU-ČSL) nebo teplickém starostovi Jaroslavu Kuberovi (71, ODS).

V obvodu Praha 4 proti sobě kandidují dva nesmiřitelní rivalové. Neúspěšný kandidát na prezidenta a expředseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš (69) a vědkyně Eva Syková (74), kterou Drahoš jako její šéf v roce 2016 odvolal z vedení Ústavu experimentální medicíny.


Kdo se uchází o vaše hlasy?

Buldozer je zpátky

Jiří Paroubek (66, nezavislý), expremiér

Bývalý předseda ČSSD nominaci svojí bývalé strany nedostal. Nepodpořila ho ani jeho brzy již bývalá manželka Petra, která mluvila otevřeně o černých penězích, které má prý Paroubek kdesi ukryty. Postavily se za něj však dvě špičky sociálních demokratů. Ministr zahraničí a vnitra Jan Hamáček (39) a statutární místopředseda Jiří Zimola (47). A tak se expremiér přezdívaný buldozer uchází o senátní křeslo v obvodu Ostrava-město.

Bojovník proti islámu

Martin Konvička (48, nezávislý), aktivista

Paroubkovi bude konkurovat v Ostravě ﷯odborník na hmyz Konvička, který se v rámci protiislámské manifestace před lety projel Prahou na velbloudu a maketou zbraně vylekal turisty. Známý aktivista se zkouší znovu probojovat do Senátu. V roce 2015 si napsal na Facebook: A jako vítězové voleb vás, milí muslimové, nameleme do masokostní moučky. Později svůj výrok označil jako přehnaný.

Klausův koňský ohon

Ladislav Jakl (58, za SPD), bývalý úředník

Někdejší šéf politického odboru Hradu za Václava Klause (77) chce do Senátu, kandiduje na Praze 2. A to za hojně kritizovanou SPD. Podpořil ho nejen bývalý šéf, ale na úkor kandidáta za ODS také Václav Klaus mladší (48, ODS). Vysloužil si kvůli tomu od svých spolustraníků kritiku. V červenci se Jakl dočkal od profesora z Bostonské univerzity Igora Lukeše označení „pán s koňským ohonem na hlavě, lhář a člověk se slovníkem Kremlu.“

Miliony v krabici od vína

David Rath (52, za Česká Suverenita), exhejtman Středočeského kraje

Nejprve proslulý břitkým jazykem, poté pouty na rukou﷯ při zatčení ﷯nyní kandiduje do Senátu ve volebním obvodu Litoměřice. Zdůvodnil to tím, že v tamní věznici strávil 18 měsíců ve vazbě. Asi to tam tedy hodně dobře zná. Exhejtman byl v červnu nepravomocně odsouzen na 8 a půl roku za korupci. V roce 2012 byl zadržen s krabicí od vína, v níž měl 7 milionů korun.

Syřan proti cizincům

Raduan Nwelati (52, ODS), primátor Mladé Boleslavi

Kandiduje rovnou na primátora i na senátora. Asi toho stíhá hodně, například kritizovat cizince a sám mít cizokrajnou minulost. Dlouholetý primátor proslul v poslední době svým předvolebním letákem, který směřuje proti cizincům. To ale na tváři mnoha vyloudilo úsměv. Sám má totiž kořeny v Sýrii.

Střihoruký Edward

Jan Špilar (53, za KDU-ČSL), kadeřník

Známý kadeřník a jáhen je majitelem proslulého kadeřnictví Střihoruký Edward. Působil i jako maskér v oskarovém filmu Miloše Formana Amadeus. V rámci kampaně lidem nabízel účes zdarma. A jestli se mu to povede, může aspoň dohola ostříhat české senátory.

Kluk s kamením od Pohlreicha

Ondřej Untermüller (20, za ANO), podnikatel

O místo v zastupitelstvu se pokouší i známá tvář z pořadu Ano, šéfe!. Nyní již dvacetiletý Ondřej Untermüller, který si před devíti lety přišel za Zdeňkem Pohlreichem hrát s kamením, zatímco ten natáčel díl svého pořadu, si nyní chce hrát s Pískem. Právě tam kandiduje v komunálních volbách.

Bizardní billboardy na sociálních sítích

*ANO slibuje Uherskému Hradišti provaz. Jenže ve zdejší věznici se po válcepopravovalo a po komunistickém převratu zde byli týráni nepohodlní lidé.

*Posměch vyvolal i billboard liberecké ČSSD. Lidé na Facebooku stranu přirovnávají k odpadu.

*Nulovou toleranci pro cizince požaduje primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati, jenž má kořeny v Sýrii.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.