Sobotka ke kauze OKD: Překvapilo mě, že to dostal Bakala! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Sobotka ke kauze OKD: Překvapilo mě, že to dostal Bakala!

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka (Foto Blesk - Jaroslav Šimáček)

 To, že černouhelný gigant OKD nakonec uvízl za nehty finančníka Zdeňka Bakaly (57), překvapilo expremiéra Bohuslava Sobotku (46). Svou chybu při privatizaci ale včera před sněmovní komisí odmítl.

První chybný krok v privatizaci černouhelné společnosti podle Sobotky udělal stát, zlom nastal před více než dvěma desetiletími. „Tehdy stát rozdával akcie OKD zadarmo tak dlouho, až v roce 1996 přišel o majoritu,“ řekl včera novinářům ve Sněmovně, kam přišel jako další z řady bývalých politiků vypovídat. Ještě před Sobotkou poslanci vyslechli někdejší ministry průmyslu Miroslava Grégra (88) a Jiřího Rusnoka (57).


Sobotka bývá kritizován za to, že jako ministr financí prodal v roce 2004 menšinový státní podíl v OKD Karbon Investu pod cenou. Součástí privatizace za 4,1 miliardy byly i desítky tisíc hornických bytů, jejichž majitelům byly přislíbeny k odkoupení za netržní cenu. Podle znalců ale mohl stát získat o skoro 6 miliard více. Navíc Bakala, který Karbon Invest později ovládl, byty oproti původnímu slibu prodal soukromé firmě. Expremiér včera řekl, že jej následný přeprodej podílu Bakalovi překvapil. OKD před dvěma lety skončila v insolvenci.


Andrej Babiš si rýpl do bývalého premiéra Sobotky:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.