Lidé podvedení H-Systemem, které teď soud poslal na ulici: Své domovy chtějí zaplatit i potřetí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Lidé podvedení H-Systemem, které teď soud poslal na ulici: Své domovy chtějí zaplatit i potřetí!

Klienti H-Systému prohráli soud a mají se podle Nejvyššího soudu vystěhovat. Přijdou o střechu nad hlavou?
Klienti H-Systému prohráli soud a mají se podle Nejvyššího soudu vystěhovat. Přijdou o střechu nad hlavou? (Foto Blesk - Michal Protivanský)

Do třetice všeho dobrého i zlého. Pro majitele bytů z podvodného H-Sytemu, které nyní soud poslal na ulici, platí spíš to druhé. Poprvé si zaplatili výstavbu svých domovů, podruhé po krachu firmy investovali do jejich dostavby a teď potřetí mají »vysolit« miliony, aby nepřišli o střechu nad hlavou. A oni jsou ochotni udělat i to!

Své byty, které si po krachu H-Systemu s družstvem Svatopluk dostavěli, musí z rozhodnutí Nejvyššího soudu do měsíce vyklidit 56 rodin. Jedním z postižených je i Zdeněk Vašina (45). „Z toho rozhodnutí jsem zděšený. Vždyť my se to snažíme řešit už od roku 1997. Teď jsme v situaci, kdy soud tvrdí, že tu bydlíme neoprávněně,“ řekl Aha!

Věřili v dohodu

Připomněl, že se družstvo domluvilo s tehdejším správcem konkurzní podstaty H-Systemu Karlem Kudláčkem, který místním za daných podmínek povolil domy a byty dostavět. „Když jsme dostavěli za další peníze, dostali jsme rozhodnutí o předběžném užívání bytů, kolaudační rozhodnutí... Prostě, že se můžeme nastěhovat,“ pokračoval Vašina. Klíče od bytu si Vašinovi převzali 23. prosince 1999, v lednu se stěhovali z dočasného bytu na Žižkově. „Věřili jsme, že to tady všichni znovu odkoupíme za odhadní cenu 10 milionů, kterou rozestavěná čtvrť měla. Jenže pak přišel správce konkursní podstaty Josef Monsport. Tenhle člověk z nám neznámých důvodů na naše nabídky nereaguje. Naposledy letos v březnu jsme za ním šli s vyšší nabídkou, on se ale dohodnout nechce,“ tvrdí Vašina i jeho sousedé.

Chtěli dát málo

Monsport ale tvrdí, že družstvo Svatopluk si mohlo před časem domy i s pozemky odkoupit za 140 milionů korun, což by na jednu rodinu dělalo asi 2,5 milionu korun. Znalecký posudek podle něj před lety ocenil osm domů včetně velkých pozemků na 230 milionů korun, z toho hodnota dostavby činila 90 milionů korun. Družstvo ale podle Monsporta nabídlo 20 milionů, tedy sedminu, což věřitelský výbor tehdy odmítl akceptovat. „Pokud by akceptovali, tak to mělo proběhnout tím způsobem, že by zaplatili celkovou cenu domu a souběžně s tím já bych vyplatil z konkurzní podstaty to zhodnocení,“ uvedl Monsport pro ČTK. Stejný návrh učinil i jiným klientům H-Systemu ve Velkých Přílepech. „Ti na to přistoupili, proběhlo to bez jakýchkoli problémů,“ dodal.

Pomůže Babiš, nebo Ústavní soud?

Rozkmotřeného konkursního správce a majitele bytů se v pondělí pokusí přimět k dohodě sám premiér Andrej Babiš (63, ANO). „Obě strany mají finanční představy, které jsou dost vzdálené,“ uvedl Babiš, který se s nimi včera sešel. Družstvo Svatopluk má nyní jedinou možnost, a to obrátit se na Ústavní soud. U něj by družstvo mohlo dosáhnout odkladu vystěhování, což je sice vyjímečné opatření, přesto podobně soud jen letos rozhodl nejméně v 16 kauzách. Majitelé bytů také mohou dostat mimořádný příspěvek od státu na řešení krizové situace až 51 150 korun, soukromý podnikatel jim nabízí byty stejně jako ministr vnitra z fondu resortu a možnosti pomoci zjišťuje i Středočeský kraj.

Víte, že

Lidé, kteří se mají vystěhovat z domů, jež si sami dostavěli, tvoří jen část poškozených z kauzy H-Systém. Konkursní správce je podle soudu má právo zpeněžit ve prospěch všech věřitelů.

Starosta Horoměřic: Možná je to podle práva, ale spravedlivé to není

Otřesné! Tak komentuje rozhodnutí Nejvyššího soudu starosta obce Horoměřice Zdeněk Babka (63, ODS). Jak prozradil Aha!, obec nemá žádné volné prostory pro případ, že by lidé skutečně přišli o střechu nad hlavou. I tak ale chce pomoci. Třeba zřízením sbírky.

Jak se teď k lidem v obtížné situaci zachová obec?

„My za nimi stojíme, je to ojedinělá a hrozná věc. Nejsou to žádní neplatiči, to jsou lidi i právnické osoby, a obci léta odvádějí celkem vysoké daně. Jsou to prostě slušní občané.“

Má obec případně nějaké prostory, kdyby k vystěhování opravdu došlo?

„Prostory určitě nemáme. Máme sociální byty, ale jsou obsazené. Máme i ubytovny, ale ty jsou z devadesáti procent naplněné a nevím, jestli by vůbec do té ubytovny šli.“

Přišly vám i nějaké nabídky bydlení?

„Někteří nabízejí i byty v okolí Prahy. Ale já si myslím, že oni nebudou chtít, protože řekli, že se zásadně nevystěhují. Budou bojovat a budou dělat všechny možné právní kroky pro to, aby tu zůstali, ale nemůžu mluvit za ně.“

A jaké máte jiné ohlasy?

„Z celé republiky nám chodí e-maily s nabídkami bytů. Píší nám i volají z celé republiky, i z Ostravy nám drží palce. Lidi jsou velmi solidární a můžu říct, že se snaží pomoct i finančně, ale zatím žádný transparentní účet nezřizujeme.“

Proč?

„Transparentní účet povoluje kraj, ale do měsíce a teď v létě jsou dovolené, takže to už je pak k ničemu. Ale pokud budou chtít, okamžitě o něj zažádám. Třeba by rozhodli v kratší době.“

Budete mít nějaké schůzky s právníky?

„V nejbližší době se s nimi máme sejít a pak teprve budeme vědět, co bude dál. Já jako starosta se samozřejmě přidám ke všem rozumným krokům, co oni udělají. U nás jako u obce mají absolutní podporu. Aby se k nim takhle někdo zachoval, to je strašné. Možná je to podle práva, ale spravedlivé to není.“



Přečtěte si
6010
26. 7. 2018 • 11:21

A až to ti lidé zaplatí potřetí, nebudou po nich chtít, aby to zaplatili po čtvrté a po páté? No, kde to jsme? To snad není ani možné.A co ten první konkursní správce? Již ho zavřeli za to, že jim lživě sliboval a radil?A co ti darebáci z H-systému? Zajímá se někdo, jak žijí? Jak to, že jim nic nevzali a těm nevinným lidem berou byty, které si poctivě zaplatili? Tady je otázek.Zodpoví to někdo?

zadnice
26. 7. 2018 • 11:04

A nebylo by lepší prostě odstranit Monsporta?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.