Vládní blamáž: Končí další ministr | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vládní blamáž: Končí další ministr

Krčál skončil jako ministr po dvaceti dnech.
Krčál skončil jako ministr po dvaceti dnech.  (Foto Aha! - Jakub Poláček)

Už je to skoro jako v říkance o malých černoušcích. Z nové vlády zmizel další ministr. Šéf resortu práce a sociálních věcí Petr Krčál (53, ČSSD) po 20 dnech končí a po týdnu tak následuje ministryni spravedlnosti Taťánu Malou (36, ANO). Oba smetla opsaná diplomka.

Ačkoliv se Krčál dušoval, že na své bakalářské práci na téma Mládež a volný čas, kterou obhájil v Institutu mezioborových studií zlínské Univerzity Tomáše Bati v květnu 2007, pracoval poctivě, včera odpoledne oznámil rezignaci. „Nechci být zátěží pro vládu a sociální demokracii,“ řekl na tiskové konferenci v sídle strany. Zmínil také, že nechce vystavovat tlaku ani svoji rodinu ani sebe. Prodělal prý už dříve vážné onkologické onemocnění, na němž měl podíl také stres.

Prohlášení bez možnosti dotazů pronesl po boku šéfa ČSSD Jana Hamáčka (39), který oznámil, že jako Krčálovu nástupkyni navrhne členku strany Janu Maláčovou, která na ministerstvu působí jako šéfka odboru rodinné politiky.

Unikl kontrole

Krčál obhájil svou bakalářskou práci rok předtím, než Univerzita Tomáše Bati začala všechny práce kontrolovat antiplagiátorským systémem. Specializovaný program nyní v ministrově práci odhalil podobnosti ve 14 % textu. Šlo zejména o neocitované odstavce z odborných knih, které se tak tvářily jako vlastní formulace autora. Univerzita už začala jeho práci zkoumat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.