Platí, jen když dítě oslepne? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Platí, jen když dítě oslepne?

Jana Bémová se synem Kamilem.
Jana Bémová se synem Kamilem. (Foto Aha: Vlaďka Hradská, archiv Jany Bémové)

Martyrium rodiny Hutníkových, která se soudí s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou kvůli neproplacení operace oka čtrnáctiletého syna Tomáše (Aha! informovalo), není zdaleka ojedinělé. Deníku se po zveřejnění tohoto případu ozvala další maminka školáka (17) s podobnou zkušeností.

„Synu Kamilovi se začal rapidně zhoršovat zrak. Lékař za čtvrt roku zjistil zhoršení o 4 dioptrie na levém oku. Kamil okamžitě podstoupil zákrok ve vinohradské nemocnici v Praze, kde mu objevili počínající keratokonus i na druhém oku,“ řekla matka chlapce Jana Bémová (48).

Matka si dokumentaci k případu stále udržuje.



Opakovaně odmítli
Ta za dvě operace v roce 2015 zaplatila 24 tisíc korun. Když se obrátila na revizního lékaře s požadavkem o úhradu operací, nepochodila. „Já i oční specialisté jsme argumentovali tím, že se jedná o jediné řešení, aby syn neoslepl. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV) opakovaně odmítla platbu s tím, že to lékaři nedoložili. To ale nebyla pravda,“ řekla.

Ředitel nepomohl
I ji zarazilo, že operaci v řádech tisíců ZPMV zaplatit nechce, ale kdyby syn oslepl, bez problémů prý uhradí mnohonásobně dražší transplantaci rohovky. „Obrátila jsem se i na generálního ředitele pojišťovny s tím, že se jedná o dítě, kterému hrozila slepota, a náklady na takového pacienta jsou pak mnohem vyšší. Nic nepomohlo,“ posteskla si matka.

Jako přes kopírák
V obou případech chlapce postihlo závažné onemocnění keratokonus. Museli podstoupit akutní operaci, jinak jim hrozilo oslepnutí. Obě pojišťovny zákrok v částce cca 12 tisíc odmítly zaplatit. A to i přesto, že ministerstvo zdravotnictví zákrok doporučuje uhradit a tato metoda je jediná, která může nemoc zastavit nebo zpomalit. Monika Hutníková po dvouletém boji soud s VZP vyhrála a pojišťovna jí musí peníze uhradit. I Jana Bémová se chce domoci spravedlnosti. „Zvažuji žalobu, napíšu stížnost ministrovi zdravotnictví. Jde mi o princip. Je strašné, když rodiče těžce nemocných dětí musejí žebrat o peníze kvůli zdraví, nebo dokonce záchraně života,“ řekla Aha! Jana Bémová.

Co je keratokonus
Jde o závažné onemocnění, při kterém se oční rohovka postupně ztenčuje a vyklenuje. To má za následek zhoršené vidění a může vést ke slepotě. Nemoc se objevuje mezi 10. a 20. rokem, její vývoj je individuální. Čím dříve propukne, tím je rychlejší. Současná medicína ji neumí vyléčit, ale dokáže ji pozastavit a stabilizovat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.