Vyhrála nad VZP: Teď musí na ministerstvo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vyhrála nad VZP: Teď musí na ministerstvo!

Maminka školáka Monika Hutníková.
Maminka školáka Monika Hutníková. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

Nechat syna Tomáše (14) oslepnout, nebo zaplatit operaci ze svého. Monika Hutníková dala 13 tisíc, které odmítla uhradit Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Pak ji žalovala a vyhrála. O kauzu se po článku v Aha! začalo zajímat ministerstvo zdravotnictví.

Případ, o kterém Aha! informovalo jako první, vzbudil rozruch. Právě dnes na ministerstvo nese maminka chlapce všechny podklady, které za dva roky k případu shromáždila. „Vezu s sebou i rozsudek, který má 12 stran a velmi podrobně zdůvodňuje, proč by měla VZP zákrok hradit. Soud došel k závěru, že operace byla jedinou možností léčby, bez ní hrozilo synovi až oslepnutí,“ řekla Hutníková a doplnila, že zrušil rozhodnutí VZP a současně musí pojišťovna uhradit soudní výlohy. Ministerské úředníky zajímají hlavně e-maily, ve kterých pracovnice z ústředí VZP doporučuje posudkovým lékařům zákrok nehradit. Byly založeny v dokumentaci, o kterou zdravotní pojišťovnu matka malého pacienta požádala. „Odpovědnost za rozhodnutí nesou posudkoví lékaři a přitom dostávají pokyny shora. To přece není v pořádku. Ani to, že jsme marně hledali znalce, který by se nebál jít proti VZP. Všichni odborníci nám říkali, že jsme v právu, ale do sporu se zdravotní pojišťovnou jít odmítli,“ dodala Hutníková.



VZP pochybení odmítá
Všeobecná zdravotní pojišťovna se k rozsudku dosud nevyjádřila. „Komentovat rozhodnutí soudu dříve než právníci podrobně analyzují písemné znění rozsudku, by bylo neseriózní. Až ho posoudí, rozhodne se VZP pro další postup,“ uvedl včera její mluvčí Oldřich Tichý. A jaké je jeho stanovisko k tomu, že posudkovým lékařům bylo z ústředí pojišťovny doporučeno žádost o úhradu operace školáka zamítnout? „VZP nebude svými komentáři dodávat vážnost očividným dezinformacím. Zároveň vás žádám, abyste neznevažovali oficiální stanoviska vysoce kvalifikovaných expertů v oboru očního lékařství,“ napsal Aha! Tichý. Jejich jména přitom právníci pojišťovny nedoložili ani minulý týden soudu.


Špatně viděl
Tomáš začal mít v roce 2016 problémy s okem. Lékaři v Českých Budějovicích mu diagnostikovali závažné onemocnění kerakotonus a poslali ho na specializované pracoviště do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Na oční klinice po vyšetřeních doporučili urgentní operaci kvůli riziku z prodlení. Už o týden později podstoupil zákrok a následné kontroly ukázaly, že se jeho stav stabilizoval, až mírně zlepšil. To trvá dodnes. VZP úhradu operace odmítla a doporučila onemocnění léčit brýlemi. V případě oslepnutí by pak uhradila nákladnou transplantaci rohovky.



Přečtěte si
vladislava...@...
3. 11. 2018 • 10:09

Taja 3.11.2018 Tento týden media zmínila nezájem lékařů-zubařů ošetřovat dětské pacienty vzhledem k malé úhradě pojišťoven. Kde jsou etická a morální hlediska? Jsem zdravotník 35 let a denně se potýkám s komerční bezohledností privátních zařízení. Co se týče úhrad od pojišťoven, které jsou možná nejvíce zatěžovány velkými "obry" (soukromými klinikami), které si vybírají jen lukrativní výkony. Dalším nešvarem je mnoho výkonů, které mnohdy nejsou nutné. Možná, že kdyby se sledovala účelnost farmakoterapie a indikace k některým výkonům a úkonům, nebyl by problém uhradit chlapci výkon, který je urgentní. Omezením komerční zdravotní péče a důsledným sledováním indikací , by pojišťovny ušetřily. Pokud komerce, tak "za své" přímou platbou. Netvořit soukromé giganty.

fjdksla
15. 6. 2018 • 09:40

Tohle není vina úředníků, ale posudkových lékařů, a zdaleka ne první. Například v rodině máme nemocného s Crohnovou chorobou, který měl kvůli tomu přes dvacet let částečný invalidní důchod. Před časem revizák usoudil, že nemoc se už delší dobu nezhoršuje, což tedy znamená, že nemocný je zdravý, a důchod je v trapu.

gaja24
15. 6. 2018 • 08:22

To je opravdu hamba, jací mocipáni rozhodují o zraku 14 letého chlapce. VZP vystavěla palác za miliony, místo aby tyto peníze investovala do zdraví lidí. Skoro to vypadá, že oprace, která stála 13 tis. Kč, by VZP zruinovala. Zajímalo by mne, zda by měla úřednice stejný názor, kdyby se jednalo o jejího syna. Paní Hutníková přeji Vám pevné nervy a je dobře, že jste to nevzdala.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.