Syna jsem měla nechat oslepnout?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Syna jsem měla nechat oslepnout?!

Tomáš začal mít problémy s okem na jaře roku 2016. V polovině roku podstoupil operaci, ta postup nemoci se zastavila.
Tomáš začal mít problémy s okem na jaře roku 2016. V polovině roku podstoupil operaci, ta postup nemoci se zastavila. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, Mária Rušinová)

Nechat syna oslepnout, nebo operaci zaplatit ze svého. Před tímto rozhodnutím stála Monika Hutníková z Mačkova na Strakonicku. Zdravotní pojišťovna odmítla zaplatit výkon, který zachránil zrak školáka Tomáše (14). Pomohla by až ve chvíli, kdy by přestal vidět.

Jeho máma se rozhodla s úřady bojovat, včera se jí zastal soud. Podle soudkyně byla operace jediným řešením, jak postupující nemoc oka zastavit a Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) by ji z mimořádných výloh měla uhradit. „Přístup VZP je postavený na hlavu. Podle jejich stanoviska by nechali dítě oslepnout a až pak by zaplatili nákladnou transplantaci rohovky od mrtvého dárce. Ale operaci, která oko synovi zachránila a stojí pár tisíc, uhradit odmítali,“ řekla Aha! maminka chlapce, která s pojišťovnou bojovala dva roky. Rozsudek pokládá za průlomový.


„Jde mi o princip. My jsme 13 tisíc zaplatili bez problémů, ale co mají dělat lidé, kteří peníze nemají, nebo jim jde o život a VZP jejich žádost zamítne?“ uvedla Hutníková.
Rozčílily ji i zvláštní praktiky úředníků pojišťovny. Před časem požádala o dokumentaci k případu a v ní objevila e-maily, ve kterých pracovnice VZP vyzvala posudkové lékaře, aby žádost o mimořádnou úhradu za operaci zamítli. „Takže o budoucím životě mého dítěte rozhodoval od stolu úředník? Zdá se, že posudkoví lékaři jsou jen pěšáci, kteří poslouchají pokyny shora. Je to výsměch všem nemocným,“ dodala.


VZP: O hrazení péče rozhoduje ministerstvo
„Vyčkáme na písemné vyhotovení rozsudku, které následně právníci podrobně zanalyzují. Poté se pojišťovna rozhodne pro další postup,“ uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý a pokračoval: „O tom, jaká péče má být hrazena z veřejného zdravotního pojištění, rozhoduje ministerstvo zdravotnictví. My se držíme platné legislativy.“ K postupu posudkových lékařů uvedl, že většinu problematických rozhodnutí nechává VZP posoudit špičkovým odborníkům z daných oborů. S jakými odborníky konzultovala případ Tomáše Hutníka, zástupci pojišťovny ale nebyli schopni u soudu uvést.

Ministerstvo již dříve doporučilo: Zaplaťte
Ministerstvo zdravotnictví Aha! potvrdilo, že konkrétní operace, kterou podstoupil Tomáš, měla být zdravotní pojišťovnou proplacena. „Ministerstvo na to VZP opakovaně upozorňovalo, že se jedná o hrazenou péči, na níž má pojištěnec za splnění zákonných podmínek nárok,“ řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.


Víte, že...
...keratokonus je onemocnění oční rohovky, které může způsobit výrazné zhoršení zraku až ztrátu vidění? Současná medicína ho neumí zcela vyléčit, ale umí jej pozastavit a stabilizovat.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.