Unikátní operace, první v Česku: Helenka (9) má nový pupík! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Unikátní operace, první v Česku: Helenka (9) má nový pupík!

Průběh zákroku si doktoři nejdřív rozkreslili.
Průběh zákroku si doktoři nejdřív rozkreslili.  (Foto Fakultní nemocnice Olomouc)

Unikátní operací vrátili krásu malé Helence Doupcové (9) z Rejchartic olomoučtí plastičtí chirurgové. Vrozenou vadu pupíku a břišní stěny odstranili jako první v Česku pomocí endoskopické operace.

„Chtěli jsme dosáhnout co nejlepšího výsledku, a to nejen z hlediska řešení zdravotních potíží, ale taky po stránce estetické. Postaru bychom si totiž museli vytvořit rozsáhlý chirurgický přístup dlouhou jizvou v podbřišku,“ uvedl primář plastické chirurgie olomoucké fakultní nemocnice Bohumil Zálešák.

Malá Helenka měla od narození příliš velký (cca 5 cm) pupík, rozestouplé břišní svaly a břišní kýlu. Hrozila i vážná zdravotní rizika.

Helenka: Už se mi nebudou smát

„Jsem strašně moc ráda. Aspoň se mi už děcka ve škole nebudou posmívat. Spolužáci mi dokonce kvůli tomu pupku nadávali a odháněli od sebe. Ani mě to už nebolí,“ libuje si malá pacientka. Je ráda, že v létě bude moci na koupaliště v normálních plavkách. „Pan primář Zálešák je prostě dobrej,“ dodala.

Unikátní laparoskopickou operaci provedli olomoučtí chirurgové.
Helenka s maminkou Miluší Foltýnovou a chirurgem Zálešákem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.