Zdraví ze zahrady: Měsíčková mast a tinktura | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zdraví ze zahrady: Měsíčková mast a tinktura

Měsíček je slunce zahrady!
Měsíček je slunce zahrady! (Foto scom)

Málokterá bylina má tak široké využití jako měsíček lékařský, který je navíc odolný a jeho pěstování je snadné. Na výsev je už trochu pozdě, ale měsíček bývá na zahrádkách častým hostem, takže natrhat si zásobu pohodlně stihnete.

Pro zevní použití

Zevně se používá pro léčbu bércových vředů, popálenin, omrzlin, hnisavých ran, křečových žil a plísňových onemocnění. Za nejúčinnější se považují ty rostliny měsíčku, které jsou jasně oranžové.

Léčivé účinky

*působí protizánětlivě

*snižuje tlak

*léčí poranění kůže

*zvláčňuje pokožku

Užití v kosmetice

Měsíček je oblíbenou součástí krémů na ruce a používá se i na popáleniny, omrzliny, u dětí na opruzeniny. Odvarem měsíčku si oplachují vlasy blondýnky, aby byla barva zářivější.

Září i v kuchyni

V kuchyni se měsíček používal jako náhražka drahého šafránu. Lze jim barvit různé pokrmy, máslo, pomazánky a podobně. Pokud chcete žlutou bez éček, měsíček vám ji poskytne.

Měsíčková lékárna

Tinktura

Budete potřebovat: hrst květů měsíčku lékařského, vysokoprocentní alkohol nebo lékařský líh.

Postup: Květy nasypte do uzavíratelné sklenice a zalijte alkoholem či lihem tak, aby byly zcela ponořené. Sklenici uzavřete a obsah nechte měsíc macerovat na temném místě. Každý den protřepte. Nakonec přes sítko slijte a užívejte dle potřeby zevně nebo vnitřně.

Mast

Budete potřebovat: 100 ml čerstvého vepřového sádla, hrst čerstvých květů nebo 25 g sušených.

Postup: Sádlo opatrně rozpusťte ve vodní lázni a přidejte do něj čerstvé nebo sušené květy. Asi pět až deset minut provařte, ale pozor sádlo musí jen bublat, nesmí se škvařit. Pak odstavte a nechte do druhého dne odležet. Poté směs znovu rozehřejte a přeceďte ji pomocí sítka do připravených kelímků. Mast uchovávejte v chladu, nejlépe v lednici, vydrží vám déle než rok. 

Má-li někdo odpor k vepřovému sádlu, může na přípravu masti použít i rostlinný tuk. Při tomto způsobu přípravy masti přidejte v teplém stavu trochu oleje, tak se stane mast vláčnou.

Čaj

Jednu vrchovatou lžičku měsíčku spařte 250 ml horké vody a nechte 10 minut louhovat.

Sedací koupel

Čtyři vrchovaté hrsti čerstvého měsíčku nebo 100 g sušeného použijte na jednu koupel. Měsíček prostě vsypte do teplé vody.

Čerstvá šťáva

Listy, stonky a květy umyjte a ještě vlhké dejte do odšťavňovače.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.