Katka s dcerou strádají: Aby se uživily, daruje plazmu a vajíčka. Od státu má jen... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Katka s dcerou strádají: Aby se uživily, daruje plazmu a vajíčka. Od státu má jen...

Katka s Alenkou, která je jejím největším štěstím.
Katka s Alenkou, která je jejím největším štěstím. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

S nepřízní osudu se pere odmala Katka Jaňourová (26). V útlém věku přišla se sourozenci o rodiče a děti vyrůstaly v dětském domově. Teď se svojí dcerou Alenkou (5) strádá a bojí se budoucnosti. Aby se uživily, daruje krevní plazmu a svá vajíčka neplodným ženám. 

I když to Katka od začátku neměla jednoduché ne vlastní vinou, některé problémy přisuzuje své mladické nerozvážnosti. Brzy po odchodu z ústavní péče se chytila špatné party a ve vztazích narážela na nespolehlivé muže. S jedním otěhotněla a porodila Alenku, o kterou ale její otec nejeví zájem. „Ani jí nikdy nepopřál k narozeninám,“ mrzí Katku.

Matka s dcerou nemají ani na pořádnou postel. Obě spí na tomto starém proleželém gauči.

Drtí ji dluhy

V současnosti bydlí v pronajatém bytě, je bez práce a musí vystačit s pouhou pětistovkou příspěvku na dítě od státu a 1500 korunami výživného od Alenčina táty. I když se dcerce snaží dát to, co si zaslouží každé dítě, není to snadné. Má dluh přes 90 tisíc korun z doby, kdy byla mladá. Jde například o částky u telefonických operátorů, neuhrazené nájmy a služby spojené s bydlením.

Musí vyjít s málem

Kvůli nedostatku peněz Katka nakupuje hlavně pečivo, trvanlivé potraviny a instantní polévky. Když je nejhůř, chodí darovat krevní plazmu. „Už se totiž stalo, že jsme s Alenkou jedly jen suchou rýži s kari nebo smažené placky z mouky, vody a soli,“ přiznává. „Oblečení pro Alenku mám z bazarů nebo od lidí,“ dodává a přiznává, že peníze už získávala i tak, že darovala vajíčka pro neplodné páry.

Marný boj o příspěvky

Kromě příspěvku na dítě nemá podle úřadů Katka na další pomoc nárok. Finanční podporu na bydlení jí zamítli, protože pozdě hradila nájem a vlastník domu, kde má pronájem, nemá evidenční list k bytu, který užívá. Tím pádem nedostává ani příspěvek hmotné nouze. Kvůli tomu by ráda dostala městský byt, ke kterému by měla vše řádně doložené. Nemá ani podporu v nezaměstnanosti či dávky na bydlení, protože byla vyřazena z evidence na Úřadu práce poté, co jednou přišla pozdě na schůzku se zprostředkovatelkou práce. Propásla ji kvůli péči o dceru, která je náročná kvůli její poruše pozornosti s hyperaktivitou. Také má oční vadu a osm dioptrií.

Kalkulačka: Dosáhnete v roce 2020 na příspěvek na bydlení?

Matka s dcerou nemají ani na pořádnou postel. Obě spí na tomto starém proleželém gauči.

Shání práci a hlídání

Nějaké peníze se Katka nyní snaží získat na brigádách. Přitom stále hledá práci s jistým příjmem, která by ji dostala za začarovaného kruhu. Zároveň při ní ale musí mít čas na dcerku, protože těžko shání hlídání. „Nejvíc by se mi líbilo dělat mezi lidmi,“ říká Katka. Dnes lituje toho, že nedokončila učňák v oboru potravinářství a připravila se možná o lepší vyhlídky na zaměstnání. „Paní Katka nastoupila minimálně do tří brigád. Vzhledem k vysoké nemocnosti Alenky, kdy třeba dva týdny po nástupu musela zůstat doma, se s ní zaměstnavatel rozloučil. Je to začarovaný kruh. Nemáte peníze na kvalitní stravu s vitamíny, takže máte nemocné dítě. Jenže s dítětem, které je jeden až dva týdny měsíčně nemocné, si neudržíte práci. Zajišťovala si také rekvalifikaci, ale podmínkou nástupu do rekvalifikačního kursu bylo, že musí mít sehnanou práci. Jinak vám Úřad práce rekvalifikaci nezaplatí,“ popsala problémy sociální pracovnice Radka Janebová.

Můžete pomoct

Pokud chcete a můžete Katce s Alenkou jakkoliv pomoci, ozvěte se na telefon 702 926 667 nebo napište na e-mail: alenkakatka@email.cz. Aby se máma s dcerou odrazily ode dna, potřebovaly by rozumné bydlení a Katka hlavně práci. Na jejich podporu byl zřízen i transparentní účet: 3141181013/0800

Přečtěte si
jasnovidec01
16. 7. 2018 • 12:02

Tak ona ta Kačenka nebude taková chudinka spíš líná mrcha,myslí si že vyžebrá po lidech prašule,jen se stačí podívat za co má ty dluhy.kdyby se nevymlouvala na dítě a šla radši makat ,třeba na zkrácený úvazek a hledala si byt se smlouvou, ona je taková chudinka a přesto má počítač a mobil???určitě né žádný obyčejný co?a vajíčka pro neplodné od takové čuriny,no potěš koště, aby to mělo ještě její geny FUJ

13352
16. 7. 2018 • 09:29

Pere se asi po svém, protože si může najít jiný pronájem, kde by majitel měl potřebné dokumenty k bytu, aby mohla dosáhnout na příspěvek. Jsou lidé, kteří mají nemocné dítě a přesto pracují. Ale co mě dostalo - když chceš darovat vajíčka, tak vyplňuješ formulář o vzdělání, kde byla podmínka aspoň maturita, ovšem paní nesplňuje ani to, tak jak může darovat vajíčka? Vím, že je to těžké, nemoci mít dítě, ale když už jsem v situaci, kdy bych dítě chtěla a jediná cesta je od dárkyně získat vajíčko, tak bych určitě volil s manželkou dárkyni vzdělanou. A klidně se do mě pusťte

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.