Čeští doktoři rozhýbají líné spermie | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Čeští doktoři rozhýbají líné spermie

Lékaři se spermiemi pracují pod mikroskopem.
Lékaři se spermiemi pracují pod mikroskopem. (Foto Reprofit Brno)

Děti mohou mít skoro všichni chlapi! Novou naději neplodným mužům dávají lékaři v Brně a Ostravě. Začali používat metodu, která dokáže i nejlínější spermie přimět k oplození vajíčka.

Každý dvacátý muž v České republice nemůže plodit děti. Jeho spermie jsou pomalé nebo nepohyblivé. Lékaři nyní tvrdí, že vědí, jak jim pomoci. „Dokážeme spermie rozhýbat a vybrat ty, které jsou schopné ženu oplodnit,“ tvrdí specialista na umělé oplodnění Tomáš Vrána.

Spermie pod mikroskopem. I ty, které se nehýbou, mohou přinést život.


Metoda funguje tak, že lékaři do odebraného vzorku spermií přidají látku teofylin, který na ně funguje jako životabudič. „Embryolog poté po důkladném opláchnutí vybere tu nejpohyblivější a vpraví ji do vajíčka,“ upřesnil Vrána.
Podle odborníků je možné využít i spermie, které až dosud byly považovány za bezcenné. „Nepohyblivá spermie nemusí být mrtvá, pokud žije, můžeme ji úspěšně použít,“ ujistila androložka Soňa Kloudová. Použití unikátní metody, která vyjde na tři tisíce korun, a zdravotní pojišťovny na ni nepřispívají, schválil Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Oplodnění vajíčka umělou metodou.


Víte, že...
...25 procent párů v tuzemsku má problém s plodností? Někdy je problém u muže, jindy u ženy, v některých případech u obou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.