Nová ministryně průmyslu Nováková: Je třeba zbavit se OKAMURY! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nová ministryně průmyslu Nováková: Je třeba zbavit se OKAMURY!

DEN D -  POŘAD, KTERÝ DĚLÁ Z LIDÍ POLITIKY!
DEN D - POŘAD, KTERÝ DĚLÁ Z LIDÍ POLITIKY!  (Foto ČTK, ara)

Dřív to bylo v pohodě, ale teď je ministryně průmyslu a obchodu. A to ve vládě Andreje Babiše (63, ANO), která se odmítla paktovat s SPD. Marta Nováková (63, za ANO) se možná i proto zbavuje podílu ve firmě, ve které je i Tomio Okamura (45, SPD). Před pár lety je přitom spojil televizní pořad Den D, kde byli oba dva za investory a nabízeli své peníze začínajícím podnikatelům.

Ještě donedávna prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezidentka Hospodářské komory se postupně zbavuje podílů ve firmách, kde má podíl. Tvrdí ale, že ne kvůli politice, ale kvůli věku. „Je mi 63 let a asi před třemi lety jsem se rozhodla, že z podnikání odejdu a postupně na tom pracuji. Takže některých podílů už jsem se vzdala, nebo prodala a tu největší firmu, kterou mám, tak tam jsem v procesu prodeje,“ řekla Nováková ČT.

Má větší podíl

Jednu z firem vlastní také s Tomiem Okamurou. Má totiž stejně jako on podíl ve společnosti Break2win, která stojí za přístroji na analýzu tenisových zápasů. Nová ministryně působí ve společném projektu přes jako 30% společník s vkladem 120 tisíc korun. Okamura dal podle veřejného rejstříku do firmy osmdesát tisíc korun a má podíl 20 %. Společný projekt ale končí. „Podíl prodávám, vše už je v běhu,“ uvedla ministryně.

Opět se potkávají

Okamura se ke svému podnikání s novou ministryní do uzávěrky Aha!, nevyjádřil. Nováková ale tvrdí, že se poté, co se setkali coby politici, slušně pozdravili. V podnikání je předseda SPD podle ministryně podobný jak ho známe z jeho výstupů.
„ Myslím, že je velmi pragmatický a předpokládám, že takový je i v politice. Vždy jsme se dokázali racionálně dohodnout na byznysových principech,“ pravila ministryně.

DEN D: POŘAD, KTERÝ DĚLÁ Z LIDÍ POLITIKY! 

Formát Den D vysílala Česká televize od roku 2008 do roku 2012. Šlo o to, že několik podnikatelů se snažilo přesvědčit se svým originálním projektem investory a získat od nich peníze. Mezi investory tehdy byli i následující čtyři lidé, kteří se z byznysu postupně dostali do politiky. A právě podíl ve firmě Break2win, ve které má podíl Okamura, získali oba dva přes tuto televizní show.

Dana Bérová (51)

*Ve vládě Jiřího Paroubka (65) mezi rok﷯y 2005 – 2006 zastávala post ministryně informatiky.

*V současné době je spolumajitelkou golfového areálu na Slapech.

*V roce 2017 stála u zrodu politické strany Realisté Petra Robejška.

Marta Nováková (63)

*Od roku 2014 byla prezidentkou Svazu obchodu a cestovního ruchu a od roku 2016 byla viceprezidentskou Hospodářské komory. Těchto funkcí se kvůli nové funkce ministryně průmyslu a obchodu v nové vládě ANO a ČSSD musela vzdát.

*má podíl ve firmě Break2win, společníkem ve firmě je také Tomio Okamura (45).

Tomio Okamura (45, SPD)

*Od roku 2008 do vstupu do politiky byl mluvčím a chvíli i viceprezidentem Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

*V roce 2012 byl zvolen senátorem za Zlínsko.

*V roce 2013 se dostal se svým hnutím Úsvit do Sněmovny. Kvůli finančním machinacím z hnutí odešel a založil nové hnutí Svoboda a přímá demokracie, se kterým se dostal znovu do Sněmovny a nyní je jejím místopředsedou.

*V roce 2013 se neúspěšně pokoušel o kandidaturu na prezidenta.

Ivan Pilný (73, ANO)

*V letech 1992 – 1998 působil jako generální ředitel české pobočky Microsoftu.

*V roce 2013 se dostal do Poslanecké sněmovny za hnutí ANO.

*Od května do prosince 2017 zastával po Andreji Babišovi post ministra financí v Sobotkově vládě.

* Nyní kandiduje do zastupitelstva Prahy a také do Senátu.



Přečtěte si
corsa
4. 7. 2018 • 12:56

Přesně tak. Titulek jen potvrzuje čeho jsou novináři schopní a že se jim věřit nedá!

pasadena
4. 7. 2018 • 08:47

Proč ten zavádějící titulek?Ministryně neřekla že je potřeba zbavit se Okamury,jen prodává svůj podíl.To už je na žalobu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.