Housenky předivky zhoubné likvidují keře v Česku: Pavučiny jako z hororu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Housenky předivky zhoubné likvidují keře v Česku: Pavučiny jako z hororu!

Zatím jsou housenky štíhlé a dlouhé 2 cm.
Zatím jsou housenky štíhlé a dlouhé 2 cm. (Foto Aha! – Jakub Poláček)

Nejde však o filmovou kulisu, ale o dílo housenek bílého motýla předivky zhoubné. Požírají listy keřů a pak předou sítě a předou...

Mysleli jste si, že pavučiny musí mít na svědomí jen pavouci? Omyl! Hladové předivky zabalí rostlinu do hustých pavučin a okamžitě sežerou všechny zelené listy. „Brání se tím proti predátorům a vytvářejí si své mikroklima,“ vysvětluje botanik Václav Větvička. Žravým housenkám chutnají hlavně střemchy, jeřáby, třešně nebo brsleny. Když spořádají všechny listy, hromadně se zakuklí. Začátkem léta z kukel vylétnou bílí motýli s černými tečkami na křídlech.

„Dobrou zprávou je, že keře a stromy se většinou po útoku vzpamatují a neuhynou,“ dodává Větvička. Podle něj se následující rok napadeným keřům housenky vyhnou, vyberou si svěží a nevyčerpaný keř.

Jak ubránit zahrádku?

V těchto dnech jsou housenky při největší chuti, jak se jim tedy bránit? „Když se na zahradě objeví první housenka, postříkejte celý keř přípravkem mospilan,“ doporučuje Václav Větvička.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.