Záhada francouzsko-amerického přátelství: Co Trump zasadil, zahradník vykopal... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Záhada francouzsko-amerického přátelství: Co Trump zasadil, zahradník vykopal...

Takto dub při návštěvě společně sázeli. Zbylo po něm jen nažloutlé místečko.
Takto dub při návštěvě společně sázeli. Zbylo po něm jen nažloutlé místečko. (Foto ČTK)

Teprve minulý týden před Bílým domem společnými silami sázeli francouzský prezident Emmanuel Macron (40) a jeho americký protějšek Donald Trump (71) památný dub jako symbol vzájemného přátelství. Teď na jeho místě zbyla jen tráva.

Média po celém světě začala okamžitě řešit, co se s dubem z lesa u francouzského Belleau, kde v jedné z velkých bitev první světové války padly tisíce amerických vojáků, mohlo stát. Přítrž spekulacím učinil až francouzský velvyslanec v USA Gérard Araud: „Je to povinný postup v případě všech živých organismů dovážených do Spojených států.“ Dodal, že strom pak bude opět zasazen.

Dub nebyl jako symbol francouzsko-amerického přátelství vybrán náhodou.

Profesor z univerzity v Kentucky a odborník na dřeviny William Fountain řekl, že dub nejspíš neprošel obvyklou kontrolou, neboť do země dorazil diplomatickou cestou. V uzavřené části Národní sbírky dřevin ve Washingtonu prý zůstane po dobu 90 dní, teprve pak bude moci na své místo vrátit...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.