Jen pár mráčků, svítilo slunce, nepršelo, nebyla bouřka, a přesto...Blesk srazil fotbalistu (9) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jen pár mráčků, svítilo slunce, nepršelo, nebyla bouřka, a přesto...Blesk srazil fotbalistu (9)

Hřiště v Klenčí pod Čerchovem, kde malého fotbalistu zasáhl výboj blesku.
Hřiště v Klenčí pod Čerchovem, kde malého fotbalistu zasáhl výboj blesku. (Foto ara)

Obrovská záhada! Tak popisují lidé z Klenčí na Domažlicku, neštěstí, které se stalo před zápasem místních malých fotbalistů. Z téměř bezmračné oblohy sjel blesk a výboj zasáhl jednoho z chlapců (9).

Kluci z Klenčí a sousedního Koutu se zrovna rozcvičovali na hřišti před zápasem. Byl klid a pohoda, vše sledovali trenéři a rodiče. Jenže najednou bylo vše jinak. „Z oblohy sjel blesk a jakoby se roztříštil nad pěticí chlapců. Ozvala se ohlušující rána. Čtyři kluci utekli, jeden zůstal ležet na trávníku,“ popsal trenér Karel Hula (40).

Vyděšení kluci

Ostatní hochy dospělí okamžitě hnali z hřiště do kabiny. „Chlapci byli pořádně vyděšení. Hned jsme jim vysvětlili, co se stalo, a ujistili je, že jejich kamarád bude v pořádku, aby se nebáli,“ popsal Hula. Na trávníku se zatím bojovalo o život malého fotbalisty. Měl zapadlý jazyk a zástavu srdce. „Dvě maminky ho hned začaly oživovat, po telefonu jim radila záchranářka,“ řekl Hula. Chlapce se naštěstí po chvíli podařilo probrat, a to už si ho přebírali záchranáři.

Mimo ohrožení

„Dítě jsme letecky přepravili na emergency plzeňské fakultní nemocnice. Bylo při vědomí,“ uvedl mluvčí záchranářů Martin Brejcha. „Chlapec je stabilizovaný a mimo ohrožení života,“ dodala mluvčí plzeňské fakultní nemocnice Gabriela Levorová. Hocha čekají ještě další vyšetření.

Poplach! Hasiči v akci

Pár minut po obrovské ráně, která se rozlehla Klenčím, se spustil poplach hasičům. „Ihned jsme vyjeli. Chlapeček už byl při vědomí, kontrolovali jsme jeho základní životní funkce a asistovali záchranné službě,“ popsal hasič Přemysl Lamač (27). S kolegou Jiřím Hnykem (23) se shodli, že o podobné události na Domažlicku nikdy neslyšeli.

Z čistého nebe neuhodí, ale...

Pravda, nebo mýtus? Blesk z čistého nebe je podle meteorologa Petra Dvořáka nesmysl. Výboj se zrodí vždycky v bouřkovém oblaku. Ten ovšem může být i tři kilometry daleko od lidí, které pak blesk ohrozí. „Výboj nesměřuje vždy zcela kolmo dolů. Lidé si pamatují kus modré oblohy, ale nějaký bouřkový mrak tam zkrátka být vždycky musí,“ myslí si Petr Dvořák. Rozhodně nespoléhejte na to, že nejdřív začne pršet, a až pak »blýskat«. Někdy se jako první objeví právě blesky.

Na Domažlicku zřejmě blesk zasáhl dítě

Hřiště v Klenčí pod Čerchovem, kde malého fotbalistu zasáhl výboj blesku.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.