Dnes uloží ostatky kardinála Berana: Proč spočine v kapli sv. Anežky? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Dnes uloží ostatky kardinála Berana: Proč spočine v kapli sv. Anežky?

Kardinál Josef Beran ještě v době, kdy působil v Praze.
Kardinál Josef Beran ještě v době, kdy působil v Praze. (Foto Profimedia.cz)

Ostatky kardinála Josefa Berana (†80) se 49 let po jeho smrti ve Vatikánu vrátily do jeho milované rodné vlasti. Právě dnes budou uloženy v kapli sv. Anežky Katedrály sv. Víta na Pražském hradě. Proč právě tam?

Církev totiž podle informací Aha! předběžně počítá s tím, že bude kardinál  blahořečen. A i proto bude jeho rakev dnes uložena v kapli, která od její kanonizace roku 1989 nese i její jméno. Jinak jde o Kapli Bartoňů z Dobenína
Kardinálova rakev bude, stejně jako u dalších světců, uložena nad zemí. To je vnímáno jako jistý projev úcty. A i když kardinál Beran zatím blahořečen nebyl, s něčím podobným se již brzy počítá. Na rozdíl od kardinála Miloslava Vlka – jeho rakev loni uložili ve staré arcibiskupské kapli. Tam je totiž jediná podzemní krypta...


„Pro kardinála Berana je již připravený zvláštní sarkofág. Dnes se ale nedá mluvit o pohřbu. Půjde jen o uložení rakve, která je v kapli vystavena již od soboty. I když tento akt, jenž začne asi v půl osmé večer, bude mít samozřejmě všechny náležitosti, nebude veřejný. Proběhne za přítomnosti vybraných církevních hodnostářů a příbuzných Josefa Berana,“ říká Jan Bumbálek, jenž má na starosti provoz Katedrály sv. Víta, a dodává: „V tomto případě se už ale nebude jednat o součást liturgie.“


Poslední rozloučení
Veřejnost má poslední možnost uklonit se rakvi kardinála Josefa Berana dnes v šest večer při svatovojtěšské mši v Katedrále sv. Víta, kterou bude sloužit biskup Václav Malý.

Život kardinála
*Josef Beran se narodil 29.12.1888, studoval i v Římě a v roce 1911 se z něj stal kněz.
*Po atentátu na Heydricha byl v roce 1942 zatčen a vězněn v koncentračních táborech Terezín a Dachau.
*Po válce byl jmenován arcibiskupem pražským.
*V letech 1949 – 1963 byl protiprávně vězněn státní bezpečností (StB) na různých místech Československa a poté doslova vyhnán do emigrace.
*Po smrti 17. května 1969 ve Vatikánu nemohl být kvůli komunistům pochován v rodné zemi, stane se tak až dnes v Katedrále sv. Víta.

Na svatého Vojtěcha
Kardinál Beran bude pohřben dnes na svátek sv. Vojtěcha. Tento český patron je úzce spjat s pražským arcibiskupstvím, postu pražského arcibiskupa se také říká stolec svatého Vojtěcha. Minulý týden bylo v katedrále svatého Víta instalováno sousoší vzkříšení sv. Vojtěcha s benediktinem Radlou a sv. Radimem, prvním polským arcibiskupem. Socha se začala připravovat už v době, kdy byl pražským arcibiskupem právě Josef Beran. V roce 1947 byl v katedrále umístěn sádrový model sochařky Karly Vobišové Žákové, ten byl však roku 1948 na příkaz komunistů odstraněn, stejně jako o něco později kardinál Beran...



Nejmladší ze šlechtických rodů
*Ostatky kardinála Josefa Berana budou dnes uloženy do Kaple Bartoňů z Dobenína, druhý název je používán od svatořečení Anežky České v roce 1989. Sv. Anežka Česká (pravděpodobně 1211 – 1282) byla dcerou Přemysla Otakara I. a Konstancie Uherské, sestrou Václava I. a abatyší kláštera Na Františku.
*Kaple Bartoňů z Dobenína je nalevo blízko hlavního vstupu a Nové arcibiskupské kaple, kam byl před rokem uložen kardinál Miloslav Vlk a již dříve ostatky kardinálů Františka Tomáška (1899 až 1992) a Karla Kašpara (1870 až 1941).
*Josef Bartoň byl 17. června 1912 císařem jmenován rytířem z Dobenína. Bartoňové (majitelé zámku Zbraslav, Nové Město nad Metují...) se stali posledním českým šlechtickým rodem, neboť o 7 let později bylo používání šlechtických titulů zakázáno zákonem.

Plzeň nezapomněla
V Kapli sv. Kříže v Katedrále sv. Bartoloměje v Beranově rodné Plzni je od neděle 22. dubna prozatímně umístěna deska, která byla v původní hrobce kardinála Josefa Berana v římské bazilice sv. Petra.





Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.