Tvaroh léčí: Vyzkoušejte jak... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tvaroh léčí: Vyzkoušejte jak...

Tvaroh je výjimečná potravina.
Tvaroh je výjimečná potravina. (iStock)

Tvaroh je neprávem podceňovaný malý zázrak. Hodí se totiž nejen do kuchyně. Dokáže uzdravovat, ulevovat od bolesti nebo může pomoci i s hubnutím.

Tvaroh je výjimečná potravina. Je významným zdrojem bílkovin, ale zároveň má relativně nízkou energetickou hodnotu. Dokáže skvěle zasytit, ale přitom je dobře stravitelný. Chutná naslano i nasladko a tepelné zpracování mu na jeho hodnotě nic neubírá. Vybírat je možné ze široké škály druhů i stupňů tučnosti.

„Velice kvalitní je přírodní bílý tvaroh z plnotučného mléka vyráběný tradičním způsobem, kdy surovina odkapává v sýrařských pytlích, díky čemuž získává tvaroh jedinečnou chuť i vůni,“ říká Tomáš Němec, majitel mléčné farmy Radonice. Kde tvaroh pomáhá

Tvaroh pomáhá v místech, kde je nutné něco z těla »vytáhnout«, potlačit otok nebo odstranit zánět. Léčbu tvarohem je možné opakovat několik dní za sebou, třeba i 2x denně až do úlevy.

Jak dávat obklad

K obkladům a zábalům se nejčastěji používá měkký tvaroh pokojové teploty. Na šátek, plenku či kapesník se rozetře asi v centimetrové vrstvě. Na obklad se přiloží další suchá vrstva (tu první tvaroh promočí). Zábaly a obklady by měly být na postiženém místě asi 20 až 30 minut, možno i déle.

1*Zábal při horečce

Jednoduchý zábal, který vytáhne z těla horkost. Tvaroh je možné dát přímo do ponožek. Nebo jej naneste na šátek, omotejte s ním nohy a přes něj dejte suché ponožky. Tvaroh má být hlavně na chodidlech. Nechte působit asi 20 minut. V případě potřeby opakujte.

2*Obklad při zánětu horních cest dýchacích

Stačí smíchat 1 kostku tučného tvarohu, 20 dkg syrové nakrájené cibule a 2 lžičky strouhaného křenu. Vzniklou hmotu rozdělte na 3 díly. Do starého ručníku či utěrky dejte připravenou část tvarohové hmoty. Zábaly přiložte na hroty plic a čelo, a to po dobu 2 hodin. Připevněte gázou či šátkem.

3*Zábal na suchý dráždivý kašel

Naneste tvaroh asi v půlcentimetrové vrstvě na bavlněnou plenu nebo šátek. Přeložte napůl, překryjte igelitem a přes něj dejte ještě ručník nebo deku. Nechte působit hodinu a opakujte 3x denně.

4*Obklad při bolestech podbřišku, kolen a krční páteře

Smíchejte 1 kostku tvarohu a 5 rozdrcených stroužků česneku. Vzniklou hmotu rozdělte na 2 díly a připravte zábaly, které přiložíte na postižené místo, a to po dobu 2 hodin.

5*Obklad na unavené oči

Tvaroh pomáhá unaveným a podrážděným očím a poskytuje úlevu i při zánětech spojivek a ječném zrnu. Stačí na odličovací tampon nanést trochu studeného tvarohu a na zhruba 15 minut přiložit na zavřené oči.

6*Obklad na bolavé mandle a škrábání v krku

Smíchejte 1 kostku tvarohu a 4 – 6 rozdrcených stroužků česneku. Vzniklou hmotu nahřejte tak, aby vzniklý obklad byl příjemně teplý. Z teplé hmoty připravte zábaly, které na dvě hodiny přiložte na krk a připevněte šátkem. Zábaly se přikládají jedenkrát denně, dokud se nemocnému neuleví.

7*Obklad při bolesti kloubů

Bolestem kloubů uleví tvaroh smíchaný s česnekem nebo cibulí. Stačí kostku tvarohu smíchat s jednou nasekanou cibulí nebo 5 stroužky prolisovaného česneku. Směs pak přiložte na bolavé místo a nechte působit 2 – 3 hodiny.

8*Obklad při úžehu nebo na spálenou kůži

Na čelo či postižené místo dejte obklad připravený z tvarohu pokojové teploty. Výborně vytahuje teplotu z těla.

9*Zábal na popraskané paty

Měkký tvaroh namažte na nohy ve větší vrstvě. Nohy dejte do igelitového sáčku a na ten navlékněte ponožky. Ideální je s tímto zábalem vydržet celou noc.

10*Zábal na bolavá prsa při kojení

Od bolavých, nateklých či zanícených prsou uleví tvarohový zábal. Tučný měkký tvaroh dejte do bavlněné pleny a do chladničky. Když je tvaroh studený, přiložte si ho po kojení na prsa, dokud tvaroh »nevyschne«.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.