Extravagantní duchovní Filip Boháč z Opatova : Pod kněžské roucho obléká metalové tričko... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Extravagantní duchovní Filip Boháč z Opatova : Pod kněžské roucho obléká metalové tričko...

Na kazatelně působí Filip démonicky.
Na kazatelně působí Filip démonicky. (Foto Aha! - David Malík)

Svérázný velebníček, zjevem trochu Racochejl, trochu metalový frontman, každým coulem ale sympaťák. K němu jít ke zpovědi, to je jako zaskočit na kus řeči na jedno, prostě radost. Pan farář Filip Boháč (25), moderní služebník boží z Opatova na Vysočině, je velmi mladý, plný energie a nápadů a jeho kázání má šťávu.

Kudrnaté vlasy mu letí do všech stran, podél uší spustil dva dlouhé dredy, má i bradku, na tmavém tričku se vyjímá logo metalové kapely. Filip stereotyp klasického duchovního pohrouženého do modliteb a rozjímání úspěšně boří, a je to zábava.

Mamut z Doby ledové

Patří k evangelické církvi, má styl. Může působit jako rebel, extravagantní týpek, ale když se s ním ale dáte do řeči, zjistíte, že na první dojem není radno dávat. Sečtělý, vzdělaný a má co říct. Přesvědčil o tom i členy sboru v Opatově, kteří si ho jednohlasně za faráře zvolili. A jeho věk nebo image vůbec nevadily. „To je věc, která mě lehce překvapila. Byť vzhledově jsem lehce excentrická osoba, tak se to nikdy nikomu nepříčilo, ani na těch velmi tradičních sborech,“ usmívá se duchovní, který čekal, že se kléru i farníkům nebudou líbit jeho dredy, výstřední rozcuch a láska k hlasité hudbě. Když jdou babičky z bohoslužby, zastaví se u něj, osmělí se a projeví neobvyklé přání: „Musím vás, pane faráři, zatahat za ten dred pro štěstí,“ jemně ho potáhnou za vlasy. Ta důvěra musí těšit.

I když absolvent Evangelické teologické fakulty na Karlově univerzitě připouští, že je ojedinělý úkaz. Stát se v pětadvaceti letech farářem, to tu dlouho nebylo. Ale proč má ty dredy? Však už se babičky v kostele ptaly. „Když jsem viděl film Ice Age, Dobu ledovou, tak se mi líbil mamut. Přemýšlel jsem, jak udělat kly, jako má on. A dredy tomu byly tak nějak nejblíže, moc ale nedrží tvar. Pravěk mě baví.“ Vajíčka a zabijačka

A proč se dal na teologická studia? „Evangelická církev mi byla nejblíže, z tohoto prostředí pocházím. Člověk si v gymnaziálních letech říká, jestli to s tím Pánem Bohem má cenu, nebo ne. A kdo ví, jestli vůbec je. Chtěl jsem tomu přijít na kloub. Že si ho otestuju, a tak jsem šel na teologii. Tam jsem zjistil, že mi to má co říct a pokračuju dál,“ svěří se. Filip nás vítá ve farním bytě, v domku jen pár kroků od kostela. Tady se věnuje práci i svým koníčkům, hudbě a vaření. Přistěhoval se teprve nedávno, ve vesnici se dvěma stovkami obyvatel je od 1. září.

Opatov si nemůže vynachválit. Už teď se o něj lidé starají jako o vlastního, nosí mu vajíčka a třeba i domácí zabijačku. „Je to tady ale velká rodina a zpočátku mi dělalo problémy rozeznat, kdo je farník a kdo ne. Všichni se účastní třeba prací na zahradě na faře, rozdíly, kdo kam patří, se stírají. Opatovští jsou zvyklí se o sebe postarat. Shánějí si kazatele, spoustu věcí si dělají sami, je to ideální sbor pro začínajícího člověka, že nemusím všechno dělat sám, že jsme parta.“ Kromě Opatova pracuje pro celou Vysočinu, územní celek, kterému říkají seniorát. Organizuje setkání různých věkových skupin, učí religionistiku na gymnáziu a mladší děti náboženství. První Vánoce v kněžském

V Opatově stráví jako profesionální farář první Vánoce. Plánuje besídku s dětmi, pro kterou nacvičují hru, a koncert pěveckého sboru. O vesnici se říká, že kvůli větru z různých stran, který ufouká pole s cestou do jedné roviny, může během zimy až na tři dny zapadnout. A na to se Filip jako milovník hor těší moc.

Založí metalovou kapelu plnou farářů...

Další z jeho zálib, která může být trnem v oku, lásku k metalu, dokonce kombinuje s náboženstvím. „Mám v plánu založit evangelickou metalovou kapelu, to bylo jedno z lákadel, na které mě vábil jihlavský kolega, když mi nabízel tohle místo. „Horácký seniorát zoufale potřebuje metalovou kapelu, přijď a koukej to založit.“ (smích) Baví ho aranžovat kostelní písně napříč stoletími do metalové úpravy, což pak umisťuje na YouTube. Má ale rád i staré country, swing a teď ho chytil Čajkovskij. Nad postelí visí sbírka kytar. „Ještě jsem nechal nějaké u rodičů. Mám i banjo, ukulele. Hudební bazar, to si musím zakázat, jinak budu kupovat furt dál,“ směje se. Pět let se učil i na bicí, předtím na klarinet, kytary ovládl jako samouk z internetu. Cizí mu nejsou ani varhany v kostele. Na bohoslužby tam dochází z fary už převlečený do montérek, jak s nadsázkou říká svátečnímu rouchu. Svou práci bere jako zábavu, je do ní zapálený. „Mám radost, když se mohu pečlivě připravit na biblickou hodinu, prohrabu se ve starých jazycích a v dějinách výkladů, jak to interpretovali v 5. století, a co to způsobilo. Je to dobrodružství. Prací se to stává ve dnech, když vstávám po šesté a vracím se v osm večer a za den ujedu skoro 100 km.”



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.