Farář polapil vykradače kostelů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Farář polapil vykradače kostelů!

Zloděj se zaměřil na vykrádání kostelních kasiček.
Zloděj se zaměřil na vykrádání kostelních kasiček. (Profimedia.cz, ara)

Horlivý křesťan byl ve skutečnosti zloděj, který v létě 1946 ve slezském Fryštátě vykrádal kostelní kasičky. A lapil ho sám farář.

Farář kráčející v srpnu 1946 kolem božího stánku, kde vykonával svou kněžskou službu, se nestačil divit. Z kostelního okna vyskočil cizí muž a chtěl se dát na úprk. Duchovní nelenil a ničemu lapil. Vzápětí ho předal hlídce SNB, která na místo dorazila. Teprve pak se dozvěděl, co se v kostele stalo. „Kostelník zpozoroval ve večerních hodinách u oltáře vroucně se modlícího muže.

Stal se mu nápadným tím spíše, že v poslední době byly zde vykrádány pokladničky. Spěchal proto na SNB. Mezitím »zbožný věřící« vypáčil pokladničky, obsah nacpal do kapes a ježto dvéře byly uzamčeny, přistavil k oknu lavici a vyskočil – přímo do rukou faráře,“ napsal dobový tisk. Vyšetřování ukázalo, že zloděj od května 1946 nikde nepracoval a živil se vykrádáním kostelních kasiček. Nakradl si tak několik tisíc korun, za což putoval před soud.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.