Pryč jsou „zdravá“ 90. léta, zubatá opět brousí kosu - Zase už nás zabíjí jídlo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pryč jsou „zdravá“ 90. léta, zubatá opět brousí kosu - Zase už nás zabíjí jídlo!

 (: Profimedia.cz)

ČR – Infarkt, mozková mrtvice a nemoci cév! Naděje, že na tato onemocnění budeme umírat stále méně, bere za své. Za posledních pět let nabírá zubatá opět síly a hrozí, že nás bude na kardiovaskulární choroby znovu kosit po tisících.

ČR – Infarkt, mozková mrtvice a nemoci cév! Naděje, že na tato onemocnění budeme umírat stále méně, bere za své. Za posledních pět let nabírá zubatá opět síly a hrozí, že nás bude na kardiovaskulární choroby znovu kosit po tisících, stejně jako na konci 80. let! Zase už totiž zapomínáme na zdravý způsob života, cpeme se vepřovým a lijeme do sebe pivo a kořalku. A sladké koláčky, které na první pohled vypadají nevinně, jsou doslova naším »zabijákem«! Navíc léky, která polykáme, abychom tělo po obžerství usmířili, moc nezabírají!

Začátkem 90. let většina z nás rapidně změnila jídelníček. Vyhýbali jsme se hovězímu, cukru, máslu a zároveň nám zachutnala zelenina, ovoce a místo sádla jsme přišli na chuť rostlinným olejům. Zlepšila se i zdravotní péče. A výsledek? Razantně se snížila úmrtnost na nemoci srdce a cév.

Zato dnes – jedna velká bída! „Příznivý trend v celkové a kardiovaskulární úmrtnosti se v posledních pěti letech zastavil!“ uvádí materiál, vypracovaný předním českým lékařem Jiřím Spáčilem ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Pět let už na nemoci cév a srdce umíráme stále stejně. Úmrtnost neklesá ani přes neustále se zvyšující spotřebu léků, které mají za úkol snížit hladinu tuků v krvi a tím naše cévy chránit. „Pokud si někdo myslí, že když večer spořádá tučný ovar s křenem, zapije ho několika pivy a ráno spolkne tabletku na vysoký tlak a vše bude v pořádku, tak se velice mýlí,“ říká internista Jan Kadleček.

Podle statistik přitom jíme stále zdravěji. „Zvýšila se spotřeba zeleniny i ovoce, i když se trochu navracíme k živočišným tukům, jako je máslo,“ uvádí specialistka na výživu, lékařka Václava Kunová. Také podle ní záleží na každém z nás, zda budeme své tělo ničit a v budoucnu omarodíme. „Jednu z příčin vidím v životním stylu, který je u řady lidí daný tím, že celý den nejedí a pak se nacpou většinou odpoledne nebo spíše až večer.

Jde o nesprávné rozložení stravy,“ dodává Kunová. Velkou hrozbou je stoupající spotřeba transnenasycených mastných kyselin. Jsou často v jídle, které nabízí fastfoodrestaurace jako McDonald’s nebo KFC a čínské bufety. Jídlo připravují na ztužených tucích a ty jsou právě jejich největším zdrojem! Kolik přesně »transtuků« jimi nabízené jídlo obsahuje, nejsou schopni říci. Na letácích údaj nenajdete… Ty přitom zvyšují množství špatného cholesterolu a výrazně zvyšují riziko nemocí srdce a cév, oslabují imunitu a mohou způsobit i cukrovku. Nebezpečné je i lákavě vonící pečivo se slanými a sladkými náplněmi »dopékané« přímo v obchodech!

»Jedovaté« koláčky?

Neuvěřitelně velké množství »transtuků«, které jsou pro lidské zdraví nebezpečné, obsahují nejrůznější koláčky plněné sladkými nebo slanými náplněmi, jež se prodávají u okénka na ulici anebo v supermarketech. A také trvanlivé pečivo – »buchty«, které vydrží čerstvé měsíc i dva… Právě na jejich výrobu se často používají ztužené tuky.

CO NEJRADĚJI BAŠTÍME?
1) Vepřoknedlozelo
2) Svíčkovou se šesti knedlíky
3) Řízek s bramborovým salátem
4) Hovězí polévku s nudlemi
5) Krémové zákusky

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.