ZAČALA SKLIZEŇ BRAMBOR: Kde je koupit levněji než v obchodech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

ZAČALA SKLIZEŇ BRAMBOR: Kde je koupit levněji než v obchodech!

Třídění přímo na poli.
Třídění přímo na poli. (Foto Aha!: Jiří Čada, Slávka Červená, Jitka Pecharová, Jiří Nováček)

Se žlutou, hnědou či červenou slupkou, ale také nahnilé, různě poškozené při sklízení. To jsou brambory. Spolu s pšenicí jsou základem výživy Čechů. Obchodníci toho umí náležitě využít. Zatímco přímo od pěstitelů se dají koupit za osm korun, v obchodě přijdou až na 17,90 Kč! A na »starých« dovozových umí vydělat ještě víc.

Zemědělci mají pro všechny dobrou zprávu, letošní úroda je mírně nadprůměrná. Stále se sklízí a odhaduje se na 600 000 tun. Jak se ale projeví na cenách, za které nakupujeme v obchodech, je otázka. „Ceny letos stlačuje i obrovská v Německu,“ vysvětluje Jindřich Štyx, šéf bramborárny v Košeticích na Pelřimovsku. Francie má podle něj navíc uskladněné a chemicky ošetřené zásoby brambor ještě z loňska. Speciální postřiky zabraňují klíčení a scvrknutí by tak dlouho nevydržely. Ty se nyní postupně dostávají k našim obchodníkům – nezřídka kilogram za dvě koruny šedesát. V supermarketu pak stojí až o 15, ano, čtete dobře, o 15 korun víc!

Zaplatíme méně?
Jak hluboko do kapsy bude muset sáhnout běžný spotřebitel, který si chce koupit zásobu, pár pytlů na zimu, nebo jen kilo dvě v obchodě? „Když se na to podívám z pohledu spotřebitele, tak si nejsem jistý, zda to zákazník pocítí. Podívejte se na současné ceny brambor v řetězcích. Oni se chovají pružně jen při zdražování, při zlevňování jsou opatrnější,“ zdůrazňuje Štyx. Podobně mluví také předseda Českého bramborářského svazu Miloslav Chlan. „Pravdou je, že pěstitel dostane v lepším případě pouze jednu třetinu z ceny, kterou vidíte na trhu. V tom je započítáno i umytí hlíz a jejich zabalení. Největší část jde pak na konto maloobchodu,“ konstatuje.

Podzimní jsou nejlepší na uskladnění
Na uskladnění jsou nejlepší brambory sklízené právě teď. Pozdní odrůdy obsahují méně vody a více škrobu, ve sklepě se pak méně kazí, a když mají dobré podmínky, vydrží i v domácím sklípku až do nové sklizně. „Spotřebitelé by brambory na uskladnění neměli kupovat podle varného typu, ale vždy podle odrůdy a od prvovýrobců,“ radí šéf bramborářů Miloslav Chlan. Ideální je koupit si kilo dvě od určité odrůdy, doma uvařit a ochutnat, a následně zakoupit větší množství. Pokud sklep nemáte a kupujete si brambory na okamžitou spotřebu, je lepší sáhnout po nemytých a těch, které nejsou v igelitových sáčcích. Umytím se zažínají »kazit« – sesychají, scvrkávají se, mění se jejich chuť.

Vyplatí se teď nakoupit?
Všudypřítomný prach, hluk, zima, nebo naopak nesnesitelné vedro! Práce od nevidím do nevidím, tak vypadá sklizeň brambor v košetickém Agropodniku. Probíhá už od srpna. „Zhruba měsíc ještě sklízet budeme,“ podotýká Jindřich Štyx. Letos brambory pěstovali na 283 hektarech. „Přímo u nás dostanete kilogram zatím za osm korun. Osm až deset korun, to je cena, která zemědělcům pokryje náklady,“ říká šéf bramborárny. Vyplatí se nakoupit zásobu a uložit brambory doma do sklepa? Určitě. Cena k jaru pravidelně rostě. I když... Za kolik budou brambory za měsíc dva, Štyx neví. Záležet bude i na dovozu.

Českých odrůd je 200
Malvína, Julinka, Laura, Antonia, Zuzanna... To nejsou děvčata, ale odrůdy brambor! A dalo by se jmenovat dál. V Česku máme asi 200 vyšlechtěných odrůd. Každá slouží na něco jiného. Z některých potřebujeme udělat salát, z jiných zase lupínky, z dalších škrob. Každý druh je tedy uzpůsobený tak, aby se z něj vyrobilo to, co potřebujeme, a to co nejlépe. Proto je důležité vybírat podle odrůd a ochutnávat.

Za kolik je kilo v obchodě?
V řadě supermarketů mají lidé možnost nakoupit brambory za akční cenu, i tak je často pěkně vysoká. Najdou se však akce, kde se dá koupit velmi výhodně. Zlín 14,90 Kč/kg, Břeclav 17,90 Kč/kg, Hradec Králové 79 Kč/10 kg, Praha 17,90 Kč/kg.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.