Velké srovnání českých a polských brambor: Proč jsou zahraniční levnější? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Velké srovnání českých a polských brambor: Proč jsou zahraniční levnější?

Zásobu na zimu si dělají Češi u sousedů!
Zásobu na zimu si dělají Češi u sousedů! (Foto Aha! – Jiří Čada)

Pro brambory na uskladnění jedině do Polska! Zásobu zemáků na zimu si letos pořizuje řada Čechů u našich severních sousedů. Proč? U tamních trhovců vyjdou levněji a podle konzumentů jsou i kvalitnější.

Mnoho lidí z příhraničí tam nakupovalo již včera a další tam míří dnes. A to přesto, že čeští zemědělci oproti loňsku zlevnili. Na tržnici v Kudowě Zdroji blízko Náchoda kilo brambor stojí šest korun a Poláci nevylučují, že s cenou půjdou ještě dolů. Většinou nabízejí patnáctikilový pytel brambor, a to buď běžně žlutých konzumních, nebo červenou odrůdu, která je prý ještě chutnější.

Po loňské zkušenosti polští zemědělci dokonce zvětšili plochu s vysazenými bramborami, aby vysokou poptávku českých zákazníků uspokojili. „I když počasí nebylo úplně ideální, úroda vyšla dobře. Brambory jsou letos větší. Některé sice nejsou vzhledově tak hezké, ale uvnitř jsou v pořádku,“ ukázal rozříznutý brambor polský prodejce.

Jana Hurdálková: České po týdnu hnily
Polské brambory si oblíbili manželé Jana a Václav Hurdálkovi z Trutnova. Kvalita českých brambor je zklamala. „Z těch jsem asi polovinu vyházela. Už týden po nákupu černaly,“ řekla Jana, která si u našich severních sousedů ráda kupuje i jinou zeleninou.
Zemědělci: Polské ceny si nemůžeme dovolit
Úrodu brambor si celkem chválí i čeští zemědělci. „Je jich hodně, akorát jak je nyní sucho, tak některé můžou být poškozené při sklizni,“ řekla Jana Poláková, soukromá zemědělkyně z Plotišť nad Labem. Na hradeckém tržišti prodává kilo brambor za 12 korun. Ostatní i za 15 korun. V případě většího množství chtějí kolem 8 až 10 korun. Níž s cenou jako Poláci jít nemohou. „Ti jsou na rozdíl od nás dotovaní,“ řekla Poláková.

O odrůdách brambor čtěte ZDE



Přečtěte si
anka
24. 9. 2016 • 16:45

panamira
24. 9. 2016 • 15:50

Co to jsou za žvásty, žena dnes koupila brambory v Kuflandu po 5,50 Kč.

msml20
24. 9. 2016 • 12:15

My polské potraviny kupujeme a nejen my. jezdí tam i etničtí Němci. Obecně jsou mnohem kvalitnější než naše, a to že čeští obchodníci něco objednají, Poláci jim to vyrobí a následně Češi koupí je věc jiná. Co se týče té špíny tak stačí se rozhlédnout u nás jaká zde panuje " čistota" , větší tam rozhodně není. Jinak jsem se dívala na stránky na radioaktivní spad , tam se uvádí něco jiného. Zde přikládám: http://zpravy.idnes.cz/cernobyl-havarie-spad-radioaktivita-rakovina-stitna-zlaza-ian-fairlie-radiobi olog-dopady-gvh-/domaci.aspx?c=A160407_173048_domaci_fer

-bello-
24. 9. 2016 • 09:55

Polské potraviny žádného druhu nekupuju! Jednak jsem poučena hygienickými normami, jednak znám výsledky kontrol polských potravin a jednak nikdy nemůžu vědět čím ta polská špína zase překvapí.Čím to tam hnojí, krmí , co do potravin přidává není nikdy odhadnutelné.Navíc tam byl z Černobylu největší spad a to tam přetrvává doteď. Ale i kdyby ne, polská špína nikdy!Tak jako Ukrajinská!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.