Jak »omladit« brambory? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 21. července 2025

Svátek slaví Vítězslav, zítra Magdaléna

Jak »omladit« brambory?

Co se starými bramborami?
Co se starými bramborami? (Ilustrační foto: Profimedia.cz)

Staré brambory už moc parády nenadělají, ale v kuchyni ještě mohou posloužit. Na hranolky, kaši či knedlíky se totiž pořád hodí lépe než vodnaté nové brambory.

Jak je »omladit«?

Oloupané brambory nakrájíme na stejné kousky a vložíme je do vařící vody. Současně v jiném hrnci vaříme vodu. Za 10 minut slijeme vodu z brambor a vložíme je do vařící vody v druhém hrnci. Současně dáme vařit další vodu, kde je sůl, kmín a celerová nať. Z brambor vodu opět slijeme a přelijeme je čerstvou vařící vodou ochucenou solí a celerovou natí. Brambory asi tak během 6 až 8 minut dovaříme doměkka.

Rychlejší způsob: Použijeme pařák s vložkou a vodou. Vodu osolíme, přidáme kmín a nakrájenou celerovou a petrželovou nať. Brambory oloupeme a nakrájené je uvaříme doměkka. Je také možné pečlivě oloupané brambory uvařit v osolené vodě, kam se přidá špetka kmínu, 6 pepřů, 3 stroužky česneku a celerová nať (třeba sušená).

Kuchařští mistři radí

Nové brambory jsou samozřejmě pochoutkou a zpestřením jídelníčku, ale hodí se spíše k podávání »na loupačku« nebo jako příloha, upečené ve slupce. Pokud ovšem chcete připravovat hranolky, lupínky, salát, kaši nebo knedlíky, použijte raději vyzrálé pozdní brambory, samozřejmě dobře skladované. Zdá se vám, že ty vaše ve sklepě už mají po sezoně? Zkuste je »omladit«.

Které už nejíst?

Zatímco pozdní brambory ještě na stole zabodují, zelené a silně naklíčené brambory určitě vyhoďte, jsou totiž jedovaté. Zřejmě byly skladovány na světle a v teple. Vlivem světla ovšem začne obsah solaninu stoupat až 3x, jeho koncentrace se navíc zvyšuje i při samotném dlouhodobém skladování. Nejvyšší koncentrace solaninu je v okolí oček a klíčků, v nazelenalé slupce i těsně pod ní. Kolem klíčků se může koncentrovat až 35 mg solaninu na 100 gramů hlízy.

Co je solanin?
Jedovatost brambor způsobuje právě solanin. Je to glykoalkaloid a v čistém stavu chutná velmi hořce.

Knedlíčky ze starých brambor

Budete potřebovat:
✔ 500 g vařených brambor
✔ 100 g škrobové moučky
✔ 30 g krupice
✔ 1 vejce
✔ 80 g strouhanky
✔ 2 lžíce mléka
✔ sůl

 Jak na to: Prolisované brambory smícháme se škrobovou moučkou, krupicí a strouhankou, osolíme a přidáme vejce. Těsto rozdělíme na 4 díly, z každé části uděláme váleček asi 3 cm v průměru a nakrájíme z něho asi 10 kousků, zakulatíme a vaříme asi 6 minut. Podávejte jako přílohu, třeba místo bramborových knedlíků.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry