Jak »omladit« brambory? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Jak »omladit« brambory?

Co se starými bramborami?
Co se starými bramborami? (Ilustrační foto: Profimedia.cz)

Staré brambory už moc parády nenadělají, ale v kuchyni ještě mohou posloužit. Na hranolky, kaši či knedlíky se totiž pořád hodí lépe než vodnaté nové brambory.

Jak je »omladit«?

Oloupané brambory nakrájíme na stejné kousky a vložíme je do vařící vody. Současně v jiném hrnci vaříme vodu. Za 10 minut slijeme vodu z brambor a vložíme je do vařící vody v druhém hrnci. Současně dáme vařit další vodu, kde je sůl, kmín a celerová nať. Z brambor vodu opět slijeme a přelijeme je čerstvou vařící vodou ochucenou solí a celerovou natí. Brambory asi tak během 6 až 8 minut dovaříme doměkka.

Rychlejší způsob: Použijeme pařák s vložkou a vodou. Vodu osolíme, přidáme kmín a nakrájenou celerovou a petrželovou nať. Brambory oloupeme a nakrájené je uvaříme doměkka. Je také možné pečlivě oloupané brambory uvařit v osolené vodě, kam se přidá špetka kmínu, 6 pepřů, 3 stroužky česneku a celerová nať (třeba sušená).

Kuchařští mistři radí

Nové brambory jsou samozřejmě pochoutkou a zpestřením jídelníčku, ale hodí se spíše k podávání »na loupačku« nebo jako příloha, upečené ve slupce. Pokud ovšem chcete připravovat hranolky, lupínky, salát, kaši nebo knedlíky, použijte raději vyzrálé pozdní brambory, samozřejmě dobře skladované. Zdá se vám, že ty vaše ve sklepě už mají po sezoně? Zkuste je »omladit«.

Které už nejíst?

Zatímco pozdní brambory ještě na stole zabodují, zelené a silně naklíčené brambory určitě vyhoďte, jsou totiž jedovaté. Zřejmě byly skladovány na světle a v teple. Vlivem světla ovšem začne obsah solaninu stoupat až 3x, jeho koncentrace se navíc zvyšuje i při samotném dlouhodobém skladování. Nejvyšší koncentrace solaninu je v okolí oček a klíčků, v nazelenalé slupce i těsně pod ní. Kolem klíčků se může koncentrovat až 35 mg solaninu na 100 gramů hlízy.

Co je solanin?
Jedovatost brambor způsobuje právě solanin. Je to glykoalkaloid a v čistém stavu chutná velmi hořce.

Knedlíčky ze starých brambor

Budete potřebovat:
✔ 500 g vařených brambor
✔ 100 g škrobové moučky
✔ 30 g krupice
✔ 1 vejce
✔ 80 g strouhanky
✔ 2 lžíce mléka
✔ sůl

 Jak na to: Prolisované brambory smícháme se škrobovou moučkou, krupicí a strouhankou, osolíme a přidáme vejce. Těsto rozdělíme na 4 díly, z každé části uděláme váleček asi 3 cm v průměru a nakrájíme z něho asi 10 kousků, zakulatíme a vaříme asi 6 minut. Podávejte jako přílohu, třeba místo bramborových knedlíků.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.