Medvědí česnek je hitem posledních let: Zázrak z lesa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Medvědí česnek je hitem posledních let: Zázrak z lesa!

Medvědí česnek získal v našich kuchyních velkou oblibu.
Medvědí česnek získal v našich kuchyních velkou oblibu. (Foto: Profimedia.cz, scom)

Obyčejný česnek zná každý, na jaře ale všechnu slávu sklízí jeho divoký bráška. Jako pesto, bylinkové máslo i spařený, medvědí česnek získal v českých kuchyních velkou oblibu.

Medvědí česnek je jarní bylinka, a čerstvý ho můžeme užívat jen asi měsíc v roce, pak je konec a musíme si počkat na další sezonu. Jsou však samozřejmě způsoby, jak ho uchovat na delší dobu. Čerstvé listy dodají zvláštní chuť salátům, těstovinám i polévkám.

Je podobné chuti klasického česneku, nezůstává však v dechu. Ideální je připravit pokrm tak, aby se nezničily cenné látky, v medvědím česneku obsažené. Je fantastický do pomazánek z tvarohu, skvělou službu udělá pod masem, lze ho připravovat jako špenát. Mimochodem, svýtečný je i jen tak na chlebu s máslem.


Kde ho najdeme?
Daří se mu hlavně v lužních lesích a vůbec tam, kde je vlhko. Jeho listy připomínají listy konvalinky. Takže pozor, nespléct, tahle květinky je jedovatá. Lze ho i pěstovat, pak vyžaduje hodně vláhy a zastíněné místo. 


Chutná i léčí
* má vysoký obsah vitamínu C
* snižuje krevní tlak
* brání kornatění tepen
* pročišťuje organismus
* je vhodný při nechutenství a ateroskleróze
* působí proti dně i revmatismu
* je výbornou prevencí proti chřipce
* je to silné přírodní antibiotikum
* má močopudné a projímavé účinky
* je antibakteriální a protiplísňový
* je to silný přírodní antioxidant
* používá se i při léčbě křečových žil
* snižuje hladinu cukru v krvi 

Bylinkové máslo
Potřebujete: 250 g másla, 60 g medvědího česneku, ½ lžičky soli

Postup: Máslo nechte změknout, pak vložte i s česnekem a solí do mixéru a krátce rozmixujte. Hotovou směs dejte do misek, nebo formiček a nechte vychladit. Můžete ji také zabalit do alobalu, vytvarovat do tvaru válečku a nechat v lednici ztuhnout.


Pesto
Potřebujete: 25 lístků medvědího česneku, 100 ml panenského olivového oleje, 40 g piniových oříšků (je možná nahradit je mandlemi i vlašskými ořechy), 40 g strouhaného parmazánu

Postup: všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte. Pak naplňte do sklenic a dobře uzavřete. Pesto můžete používat na ochucení salátů, ozdobu polévek, do rizota, na těstoviny, na maso a do masa. Pozor, pesto skladováním šedne. Pokud ho chcete uchovat delší dobu, česnek nejdřív spařte vroucí vodou a pak zchlaďte v ledové, pak teprve rozmixujte.


Krémová polévka
Potřebujete: 1 l zeleninového vývaru, 2 cibule, 2 žloutky, 2 polévkové lžíce másla, 2 polévkové lžíce oleje, 200 g smetany na vaření, 250 g medvědího česneku, pepř, sůl

Postup: Medvědí česnek omyjte a ještě mokrý vložte do vroucí osolené vody, chvíli povařte, slijte a zprudka ochlaďte studenou vodou. Cibule nakrájejte nadrobno a na rozehřátém másle nechte zesklovatět, přidejte medvědí česnek, krátce poduste, podlijte vývarem a nechte vařit. Hrnec odstavte a ponorným mixérem vše důkladně rozmixujte. Žloutky rozkvedlejte ve smetaně a za stálého míchání vlijte do polévky, ochuťte solí a pepřem.


Jako špenát
Pokud podáváte medvědí česnek jako přílohu, nechte ho krátce spařit v páře, pak osolte, opepřete a podávejte. Do smetanové omáčky ho dávejte až naposled a nechte jen kratičce povařit.



Přečtěte si
dandova
11. 4. 2017 • 09:55

Je fajn. My analfabeti z města ho kupujeme na trhu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.