Neslyšící maminka Michaela Novotná (40): Konečně uslyším své miminko | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Neslyšící maminka Michaela Novotná (40): Konečně uslyším své miminko

Šťastná Michaela Novotná se nemůže dočkat narození třetího dítěte.
Šťastná Michaela Novotná se nemůže dočkat narození třetího dítěte. (Aha! – Kateřina Kalibánová)

PRAHA – Michaela Novotná (40) z Prahy vypadá na první pohled jako úplně obyčejná máma dvou dětí, která čeká narození dalšího potomka. Na rozdíl od zdravých maminek ale Míša uslyší plakat a broukat teprve až své třetí miminko. I když porodila dceru a syna, zaplakat je nikdy neslyšela…

● Ohluchla ve třinácti letech
● A to dostala jen antibiotika
● Léčila se v Německu a Vietnamu

Michaela přišla o sluch ve třinácti letech. Onemocněla zánětem mozkových blan a lékaři jí naordinovali nesprávné dávky antibiotik... „Pamatuji si, jak jsem s našima stále chodila po lékařích a každou chvíli byla v nemocnici. Nic ale nepomáhalo, neslyšela jsem,“ vzpomíná Míša na své dětství. Rodiče se však nechtěli smířit s tím, že jejich dcera zůstane navždy hluchá. Zařídili jí léčení v Německu, ale ani tamní odborníci nebyli úspěšní.

„Pak táta našel někde v novinách článek o tom, jak ve Vietnamu léčí sluch pomocí akupunktury,“ říká Míša s tím, že jí rodiče v osmnácti zařídili možnost odjet se léčit právě do Vietnamu. „Nejdříve na tři týdny. Nakonec jsem tam byla tři roky. Denně jsem chodila na akupunkturu, do jehliček mi pouštěli elektrické impulzy a výsledek stejně nebyl žádný,“ vzpomíná Michaela. A tak se v jednadvaceti sbalila a vrátila zpátky do Prahy.

Doma se okamžitě zamilovala a krátce po sobě porodila dvě děti, dceru Pavlínu a syna Michala. „Stejně jako »zázračnou« akupunkturu objevil táta v novinách i článek o kochleárních implantátech a hned mě objednal do nemocnice. Lékaři mě několik měsíců vyšetřovali a pak mi řekli, že můžu na operaci,“ říká Míša, která byla z další možnosti, že možná uslyší, sice nadšená, ale zároveň šla na operaci s obavami.

„Pokaždé jsem se k nové metodě hrozně upnula a říkala si, konečně budu slyšet. Vždy to ale skončilo neúspěchem. Takže když jsem měla po operaci a měla jsem začít implantát zkoušet a učit se s ním slyšet, naučila jsem se ho jen naprogramovat a pak ho uklidila do šuplíku. Říkala jsem si, že s ním stejně nic neuslyším,“ vzdala už předem další boj Michaela.

Asi po půlroce v ní však začal hlodat červíček, jestli »umělé ucho« přece jen nepomůže. „Jednou jsem byla doma sama. Měla jsem uklizeno, uvařeno a bylo mi hrozně smutno: »Proč zrovna já neslyším? Proč musí trpět zrovna moje děti?« litovala jsem se. A napadlo mě znovu vyzkoušet kochleární implantát. Nasadila jsem si ho a v telefonu vytočila linku na počasí. Zjistila jsem, že slyším,“ vypráví se slzami v očích Míša, která okamžitě své »ucho« vyzkoušela i na televizi a rádiu. Slyšela!

„Teď čekám třetí miminko a moc se těším. Nejen na to, že se nám narodí. Bude ale první z mých dětí, které uslyším hned po porodu plakat, uslyším, až začne žvatlat a pak mluvit,“ nemůže se dočkat Míša.

Proč Míša ohluchla?

Michaela Novotná onemocněla ve třinácti letech zánětem mozkových blan, meningitidou. „Jde o zánět měkkých obalů mozku,“ vysvětluje lékař Jan Kadleček. Lidský mozek je stejně jako cibule obalen třemi vrstvami obalů, tvrdou a měkkou plenou mozkovou a tzv. pavučnicí. „Nemoc způsobují bakterie a viry. Při jejím těžkém průběhu dochází k nevratnému postižení mozkových nervů, zejména sluchového,“ dodává doktor Kadleček. Onemocnění postihuje sice všechny věkové skupiny, nejčastěji však děti od předškolního věku a mladistvé.

30.6.2007

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.