Jak se popravovalo na Pankráci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jak se popravovalo na Pankráci!

Popravy Pankrác
Popravy Pankrác (Foto Aha!: David Malík, ČTK, Profimedia.cz, ara)

Neskonalé utrpení, pokoření a ztrátu důstojnosti přinesla gilotina i českému lidu. V sekyrárně na pražské Pankráci kat těžké železo spouštěl po dobu nacistické okupace. Vykonával popravy nařízené Němci za naprosto zvrácené rozsudky. Nelegálně semleté obilí nebo dovoz potravin z venkova znamenal gilotinu. Za tři roky tu tak zmasakrovali přes tisíc lidí.

V letech 1937 a 1945 nacisté zřídili celkem 22 popravišť, mezi nimi i jedno právě v Praze. Gilotinu si vybrali z nostalgie. „Měli k tomu historický vztah. V Německu už ve středověku existovala Fallbeil, padající sekyra, ostří, které padalo mezi dvěma lištami. Potom se zkonstruovala gilotina,“ řekl PhDr. Aleš Kýr, který Nedělní Aha! po bývalém popravišti a dnešním pietním místě provedl.

Trest smrti

Trest smrti byl tehdy přísnější trest než koncentrační tábor. Odbojová činnost proti nacismu byla německou justicí postihována zvlášť drasticky. Nebyly to ale jen vlastenecké skutky vzdoru, ale třeba i hospodářské delikty. Ke konci války i porážka prasete nebo semletí mouky načerno či převážení potravin z venkova do města znamenaly smrt. Celkem bylo popraveno 1075 osob, z toho 155 žen. Stačilo udání, gestapo rychle zatýkalo a případ se nejdříve postoupil úřednímu soudu. Poté k německému zvláštnímu soudu Sondergericht, který byl ve Strakově akademii, dnes sídle vlády. V místnosti, kde porotci a soudci zasedali, byla kdysi kaple. Tam udíleli tresty smrti. Po rozsudku následoval přesun na Pankrác.

Popravovalo se dvakrát týdně, v úterý a ve čtvrtek. Denně padlo pět až šest hlav. V popravní den přišel německý státní zástupce, usedl do kanceláře a podle seznamu mu dozorce předváděl vězně. V kanceláři je pouze seznámil s rozsudkem, překladatel Černý ho přeložil do češtiny, dostali pouta a odvedli je do tzv. přípravné cely, kde zůstali do odpoledne, a ve tři hodiny se začalo popravovat.

Před setnutím
První poprava proběhla 5. dubna 1943. Už ráno pomocníci kata přivedli odsouzené z cel do kobky, kde čekali až do odpoledne. Po 15. hodině je začali vyvádět před komisi pouze ve spodním prádle, ruce spoutané ocelovými pouty dozadu, ženy s vlasy ostříhanými nebo vyčesanými nahoru. Státní návladní pouze ověřil osobní a rozsudkové údaje, a předal katovi. Ten byl nachystaný se svými pomocníky, kteří odsouzeného převedli do popravčí místnosti.

Poprava
Z každé strany gilotiny stál jeden pomocník, německý kat Alois Weiss byl připraven u spouštěcí páky. Odsouzeného břichem dolů položili na lavici, do dřevěného límce mu umístili krk, čelo pak na popruh. Když popravčí stlačil páku, nejdříve sjela dřevěná závora, přičemž v ohlušujícím rámusu zaniklo zasvištění nože. Těžko říct, zda to bylo humánnější vůči nešťastníkovi, že pád železa neslyšel…

Po popravě
● Po vykonané popravě byla připravena nosítka. Případně zřízenci rovnou nosili mrtvé za ruce a nohy do vedlejší místnosti.
● Tady další dva pomocníci v holínkách a gumových zástěrách položili těla hvězdicovitě ke kanálku na zem a nechali je vykrvácet. Hlavy údajně pokládali na záda.
● Poté mrtvé uložili do rakví, smyli hadicemi a vodou krev z podlahy. A večer mrtvé odvezli do strašnického krematoria ke zpopelnění.
● Podle příkazu velitele gestapa měl být popel odvážen vždy na pole.
● Přednosta krematoria František Suchý ale neposlechl, na zahradě krematoria nechal vykopat jámu a popel tam ukrýval. Na pole vyvážel popel z komínů. Po válce ostatky vyzvedli a pohřbili.

Poslední odsouzenec

Poslední poprava proběhla 26. dubna 1945, v ten den už bylo osvobozeno Brno. Nacisté správně předpokládali, že se dlouho neudrží a začali po sobě zahlazovat stopy. V noci z 29. na 30. dubna 1945 rozmontovali gilotinu a kovovou část v několika kusech naložili na náklaďák, odvezli na Karlův most a shodili do Vltavy. Do tří místností nanosili bedny s ekrazitem, vysoce výbušnou látkou, tu už ale nestihli odpálit. Bojovníci z barikád se totiž do místnosti dostali oknem a vše deaktivovali. Gilotina byla vylovena koncem července, protože při výslechu německých dozorců vyšlo najevo, co se s ní stalo. Trestu smrti tehdy na poslední chvíli uniklo 52 mužů a 3 ženy. Dne 5. května odpoledne opouštěli nacisté Pankrác, čeští dozorci okamžitě otevřeli cely na oddělení smrti, pustili Čechy ven a místo do nich umístili německé dozorce. Vrchní dozorce Karl Sauer a dozorci byli souzeni a odsouzeni, osvobození vypovídali. Sauer se dokonce chlubil tím, že si odsouzené ženy vodil na celu. Sloužil Říši a svoji funkci si užíval.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.