BRAMBORA ? Nenápadná superpotravina!
Brambory mají spoustu plus – nepotřebují kvalitní půdu, moc vody, hnojiv, nebo postřiků. Na malé ploše rychle vyprodukují nutričně hodnotnou potravinu, která je navíc i zdrojem vitamínů. Zkrátka, »erteple« nebo »kobzole« se vyplatí.
Původní vlastí brambor je Jižní Amerika. Inkové je pěstovali na svazích And v Peru a Bolívii, rostly taky v Chile. Po španělské invazi se dostaly do Evropy jako dar pro španělského krále Filipa II. Do Anglie připluly na lodi anglického piráta Francise Drakea. Koncem 16. a počátkem 17. století se šířily po Evropě jako léčivka nebo okrasná rostlina. Jako polní plodina se rozšířily až v průběhu 18. století.
U nás si na nich poprvé pochutnal na počátku 17. století velmož Vilém Slavata.
Typy brambor:
Typ A – do salátů, pro vaření ve slupce na loupačku a jako přílohové. Jsou pevné, tuhé, nemoučnatí a nerozvaří se.
Typ B – jsou univerzální, hodí se jako příloha, do salátů, guláše i pro restování. Při varu se ale rychleji rozvaří a moučnatí.
Typ C – na bramborové kaše a těsta, bramboráky a podobně. Při varu se rozvaří, zmoučnatí.
Typ D – odrůdy pro průmyslové zpracování.
Aby »nevykvetly«
Uskladnění brambor je tak trochu věda, ale vyplatí se věnovat mu pozornost. Před uložením nechte brambory 14 dní odpočinout v temné, ale dobře větrané místnosti s teplotou okolo 17 stupňů.
Brambory skladujte v plastových nebo dřevěných přepravkách, vyhněte se igelitovým taškám i jutovým pytlům.
Brambory by neměly být skladovány ve vrstvě vyšší než 60 cm.
Konzumní brambory dlouhodobě skladujte při teplotách 4 – 5 °C, krátkodobě při teplotě do 8 °C.
Při vyšších teplotách začnou klíčit, případně hnít. Při teplotě nižší než 3 °C pomrznou a zesládnou. Nejvhodnější pro skladování brambor je dobře větraný tmavý sklep.
S jablky v jednom sklepě se nesnesou...
Pokud uskladníte v jednom sklepě brambory a jablka, brambory vyklíčí, protože etylen, který vylučují jablka, urychluje metabolismus brambor.
Víte, že...
...se brambory podívaly i do vesmíru? V roce 1995 cestovaly rostliny na palubě raketoplánu Columbia.
...jsou jedovaté? Kromě hlíz obsahuje celá rostlina silně jedovatý alkaloid solanin. Nejvíce je ho v květech a klíčkách.
...brambory zachránily Evropu od hladomorů a epidemií kurdějí? Kvůli obsahu vitamínu C je brali na dlouhé cesty i mořeplavci.
...mají mnoho jmen? Říká se jim třeba bandory, erteple, grule, grumbíry, jablóška, kobzole, krumple, zemská jablka nebo zemáky.