9 let od železničního neštěstí ve Studénce: Andrea Hoffmannová (34) dvě nehody vlaku, dvakrát přežila! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

9 let od železničního neštěstí ve Studénce: Andrea Hoffmannová (34) dvě nehody vlaku, dvakrát přežila!

Andrea Hoffmannová byla ve vlaku při obou železničních nehodách ve Studénce.
Andrea Hoffmannová byla ve vlaku při obou železničních nehodách ve Studénce. ( Foto Aha! – Soňa Molatová, Karel Janeček)

Když se řekne Studénka, většině Čechů se vybaví železniční neštěstí. A ne jedno. Včera uctili památku osmi obětí z rychlíku Comenius, který v roce 2008 najel do zborceného rekonstruovaného mostu. Ve vlaku seděla i Andrea Hoffmannová (34), stejně jako při další nehodě o sedm let později.

Na tragédii, při níž 8. srpna 2008 hned osm cestujících zahynulo a pětadevadesát bylo zraněno, pozůstalí obětí vzpomínají každoročně. Rychlík Comenius na trase z Krakova do Prahy v plné rychlosti narazil do mostu, jenž se chvíli před tím zřítil na koleje. Pokaždé věří, že se do dalšího setkání dozvědí jméno viníka neštěstí. Dosud se tak nestalo.

Nechtěla nastoupit
Jednou z přeživších je vysokoškolská pedagožka Andrea Hoffmannová. Přiznala, že ještě na nádraží v Ostravě uvažovala, že do vlaku nenastoupí. „V té době mi umíral strýc. Na nádraží mě chytl takový pocit, že se mi na spoj nechtělo nastoupit. Táhlo mě to domů,“ vrací se ke svým tehdejším pocitům. Nakonec nastoupila, střet však ve zdraví přežila.

Druhá nehoda
O sedm let později, 22. července 2015, zamířila pendolinem z Ostravy do Olomouce vyučovat. Na železničním přejezdu ve Studénce se vlak střetl s polským kamionem. Zemřeli tři lidé. Opět vyvázla »jen« s šokem.

Zachránil ji prý fakt, že cestovala uprostřed vlaku. „Odmítám i teď jezdit v prvním a v posledním voze. Nechci potřetí nic riskovat,“ říká Andrea a dodává, že pokud taková možnost při rezervaci lístků není, raději čeká na další vlak.

Richard Salamon (45) z Orlové: Nehodě se dalo zabránit!
STUDÉNKA (kaj) – Poklonit se památce mrtvých přijel i Richard Salamon (45) z Orlové. Jel z Ostravy do Prahy. „Těšil jsem se na koncert kapely Iron Maiden. Dočkal jsem se pouze krve a mrtvol, které ležely v kupé všude okolo mě,“ řekl u památníku obětem železničního neštěstí.

Má za to, že se nehodě dalo zabránit. „Oni věděli, že je stavba mostu o průser, neudělali vůbec nic. A soud nikoho ani po devíti letech nepotrestal,“ konstatoval.

Rozsudek? Na podzim...
Škoda při neštěstí přesáhla 177 milionů. Obvinění si vyslechli tři lidé z firmy ODS (Ostravské dopravní stavby), pět z firmy Bögl & Krýsl, pracovník Správy silnic Moravskoslezského kraje a jeden dodavatel stavby. Hrozí jim až 10 let vězení, soud chce rozhodnout ještě letos.

Na videa ohledně Studénky se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...
Video se připravuje ...
Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.