Mrtví holubi »terorizují« Řepy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Mrtví holubi »terorizují« Řepy

Mrtvoly holubů jsou plné parazitů.
Mrtvoly holubů jsou plné parazitů.

PRAHA – Rozjetá ptačí těla, trus, peří a hnijící holubi zaseknutí v ochranném plotu. To není začátek béčkového hororu, ale každodenní realita v pražské čtvrti Řepy. Přímo proti Delvitě, poblíž McDonalda v ulici Makovského, pokoutně roste nebezpečí…


Kliknutím zvětšeteLéto u holubářů tradičně patří k nejobávanějším obdobím roku. Právě ve vysokých teplotách se v holubích hnízdech vytvářejí ideální podmínky pro množení parazitů. Nejeden je nebezpečný pro člověka. Své o tom vědí i v pražských Řepích. Pod tamním viaduktem v blízkosti autobusové zastávky a rychlého občerstvení se totiž usídlili holubi. Pronikli přes plot, který jim měl v hnízdění zabránit, a znečišťují okolí. „Je to strašné. Smrdí to tu a jsou tu snad pěticentimetrové nánosy trusu. Z ochranného plotu navíc visí mrtví ptáci a nikdo s tím nic nedělá,“ postěžovala si Aha! tamní obyvatelka Dana Kocourková. S mrtvolkami ptáků si prý navíc často hrají děti, které z nedaleké zastávky odjíždějí do školy.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšetePraha dlouhodobě bojuje proti přemnožení holubů mimo jiné vysazováním přirozených dravců. Na všechny čtvrti to ale nestačí, majitelé to proto řeší ochrannými sítěmi, ve kterých se zvířata často zachytávají a trpí. Z mrtvých holubů přitom může na člověka přejít velké množství nebezpečných parazitů. Mezi nejnebezpečnější patří ptačí tuberkulóza. Uhynulí holubi se často stanou potravou toulavých koček. Ty pak dál přenášejí nemoc na člověka. Příjemné nejsou ani různé druhy roztočů, kteří žijí v hnízdech holubů. U člověka mohou vyvolat nejrůznější alergie. „Rozhodně je lepší se takovýmto místům vyhnout,“ tvrdí Josef Dub z veterinární správy. Zejména na místech, která nejsou příliš na očích, nechtějí majitelé problém s uhynulými zvířaty řešit.


Autor: (gol)
Foto Aha! – Josef Mašek, Profimedia.cz

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.