Meteorolog Kovařík: Přijdou další vedra! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Meteorolog Kovařík: Přijdou další vedra!

Rudolf Kovařík je oficiálním meteorologem od roku 1987.
Rudolf Kovařík je oficiálním meteorologem od roku 1987. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová a R. Kovařík)

Je známý u nás, ale i v Austrálii. Meteorolog a pozorovatel přírody Rudolf Kovařík (52) ze Šindelové komentuje výkyvy počasí v českých médiích. Své zkušenosti nedávno poskytl i rádiové stanici u protinožců.

Bylo léto v roce 1980 deštivé? Pro Rudolfa Kovaříka je toto banální otázka. Přes 40 let si denně zapisuje, jaké je počasí. Proto právem patří mezi nejznámější české meteorology. Jeho zkušenosti zaujaly i krajany v Austrálii.

Od protinožců za ním přiletěl tým redaktorů. „Povídali jsme si a natáčeli jsme asi pět hodin. Rozhovor byl prý úspěšný a měl již dvě reprízy,“ říká meteorolog. Téma setkání bylo víc než jasné. „Řešili jsme rozdíly v teplotách. Vedro u nás a v Austrálii, u nás mráz a sníh, což tam dole téměř neznají. Mluvili jsme ale i o zemětřesení,“ dodává Kovařík.

Víte, že...
Rádio 4EB Brisbane si lze naladit na internetu na frekvenci 98,1? Vysílá česky pro krajany v Austrálii.

Meteorologické začátky
Rudolf Kovařík se pro meteorologii nadchl už v dětství. „Začalo to ve čtvrté třídě na základní škole. To mi bylo deset let. Měl jsem tam na starosti meteorologický koutek, kde stála tabule a my do ní zapisovali, jaké je ten den počasí. A to mi vlastně zůstalo až dodnes,“ vzpomíná na své začátky.

Český meteorologický ústav zřídil srážkovou stanici v Šindelové v roce 1961. Tehdy oblast postihla obrovská povodeň. Obec navíc leží v chladové kotlině a je jedním z nejstudenějších míst u nás. V roce 1987 se po zesnulém sousedovi stal oficiálním pozorovatelem Rudolf Kovařík, který stanici proslavil.

Těšte se, bude až 36 °C
Jižní proudění k nám přinese horký vzduch ze Středomoří. Díky němu bude rtuť v teploměru raketově stoupat. Nejtepleji bude ve čtvrtek, kdy má být podle meteorologů až 36 °C. Vedra budou doprovázet letní bouřky, místy mohou být velmi silné. V pátek se pak prudce ochladí zejména na západě Česka, kde naměříme pouhých 24 °C. Na Moravě se teploty budou pohybovat i na konci týdne okolo třicítky.

Jak bude?
Dnes: skoro jasno, den 22 až 26 °C, na jihovýchodě až 28 °C.
Zítra: polojasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky, noc 11 až 15 °C, den 28 až 32 °C.
Čtvrtek: polojasno, místy bouřky, noc 14 až 18 °C, den 30 až 34 °C, na jihovýchodě až 36 °C.
Pátek: oblačno, místy silné bouřky, noc 15 až 20 °C, den 24 až 29 °C, na východě kolem 32 °C.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.