Frčí mix ovoce: Namixujte si vlastní marmošku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Frčí mix ovoce: Namixujte si vlastní marmošku!

Meruňkový džem s mátou. Tato bylina je osvěžující a pro letní měsíce ideální.
Meruňkový džem s mátou. Tato bylina je osvěžující a pro letní měsíce ideální. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, ara)

Chvilku oddechu nemá Jozefína Růžičková (43), která vaří nejlepší marmelády na světě. V těchto dnech nestačí plnit sklenice lahodnou dobrotou zejména z jahod a meruněk.

Marmelády vítězky mezinárodní soutěže v Anglii se prodávají i v prestižním obchodě v Londýně, kde nakupuje královská rodina. Jozefína se nebojí experimentovat. A právě kombinování různých surovin a vymýšlení nových chutí je to, co ji vyneslo na kulinářský Olymp.

Ženy by se, podle ní, neměly bát kombinovat to, co jim roste na zahrádce. „Zkusit můžou úplně cokoliv. V kurzu jsou nyní bylinky, jedlé květy i jehličnany. Nápady přicházejí samy. Vařila jsem ze smrkových výhonků sirup na kašel a hned jsem ho vyzkoušela v kombinaci s jahodami,“ popsala Jozefína.

Velký důraz klade na čerstvost a kvalitu ovoce, nejlepší je z vlastní zahrady nebo od osvědčených dodavatelů.

4 druhy marmelád:

Vyzkoušejte recept na meruňky s levandulí, mátou nebo jahody s mateřídouškou či tymiánem. Základ je vždy stejný.

Suroviny: meruňky nebo jahody, citron, svazek čerstvé levandule, mateřídoušky, máty či tymiánu, citrusový pektin, cukr

Postup: Ovoce omyjeme, nakrájíme, dáme vařit do širokého hrnce. Přidáme šťávu z citronu a svazek bylinek. Rozvaříme do změknutí a bylinky vyndáme. Pektin (na 1 kg ovoce 7 g) smícháme se 2 lžícemi cukru, vmícháme do vařícího ovoce a po minutě přidáme zbylý cukr (na 1 kg ovoce celkem 330 až 350 g), vaříme podle hustoty ještě cca 10 minut. Plníme do sterilizovaných sklenic.

Víte, že...
...džem můžete ovonět květy jedlých růží? Vyvařte je s ovocem a vyndejte, pokud je v něm necháte, počítejte, že výsledek bude mít nahořklou chuť.
...z okvětních lístků růží si můžete udělat sirup a ten pak přidat do džemu.

Džem není marmeláda
Kromě sezonních plodů z českých zahrad zpracovává Jozefína ráda i citrusy. Pomeranče a klementýnky si vozí ze Sicílie. „Ne každý ví, že džem není marmeláda. Marmeláda se vyrábí výhradně z citrusových plodů, z ostatního ovoce je to džem,“ připomněla Jozefína Růžičková.

Rady a tipy od Jozefíny:
*Rozvařte ovoce a vyvařte co nejvíce vody ještě před přidáním cukru. Po přidání cukru a pektinu vařte už jen krátce. Stačí 10 minut.
*Pektin vždy rozmíchejte s cukrem ještě před přidáním do vařícího džemu, lépe se pak v něm rozpustí a neudělají se hrudky.

*Umyté a ještě mokré sklenice dejte na pár minut před plněním do trouby na 100 °C, tím je vysterilizujete.

*Pokud plníte horký džem do horkých sklenic, následná sterilizace (zavařování) už není nutná.

Kdo je královna marmelád
Marmelády začala vařit v roce 2015. Léta pracovala v nadnárodní potravinářské korporaci. Pak práci u počítače vyměnila za sběr ovoce a vaření domácích marmelád a džemů. Zpracovává výhradně ovoce, které si vybírá přímo u pěstitelů.

Z mistrovství světa v citrusových marmeládách ve Velké Británii si přivezla v březnu tři stříbrné, pět zlatých a jednu dvojitou zlatou medaili. O její speciality pod značkou www.dzemyrosegarden.cz je velký zájem.

„Předpokládáme, že letošní úroda ovoce bude zhruba o 20 až 30 procent nižší. Největší propady budou u meruněk, broskví, pravděpodobně i u třešní, ale nějaké ztráty jsou bohužel i na jablkách, hruškách a švestkách,“ řekl Aha! předseda Ovocnářské unie ČR Ludvík Martin.

Zdražování ovoce se podle něj bát nemusíme. Paradoxně jsou v tuto chvíli například meruňky za historicky nejnižší cenu, kilo stojí přibližně 28 korun. Čím to je? „Evropa hlásí dobrou úrodu oproti Česku a obchodní řetězce tvoří ceny v souladu s globálním trhem a nikoliv s produkcí v Česku,“ dodal Martin.

Zmrzly i brambory
Zeleniny by se mělo urodit dost, pokud nepřijdou extrémní sucha či povodně. Mrazy částečně poškodily jen rané brambory. „Zelináři intenzivně zavlažují a zatím úroda vypadá dobře. Už se sklízejí všechny druhy zeleniny,“ řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.

Škody za půl miliardy
Celkové škody mohou dosáhnout až 478 milionů korun. Mrazy nejvíc poškodily sady na jižní Moravě, ale i na dalších místech na střední a severní Moravě.

Ovoce bude letos málo
Meruněk o 30 % méně
...ale ceny klesly

Začínají dozrávat, jenže... České meruňky, broskve a třešně letos skoro nebudou! Méně bude jablek, švestek i ostatního ovoce. Dubnové a květnové mrazy zničily pěstitelům až čtvrtinu úrody. Pěstitele zeleniny naopak trápí dlouhodobé sucho, občasný deštík moc nepomáhá.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.