Trnka plná vitamínů: Připravte si čaj, víno nebo likér!
Trnka je všelék. Pomáhá na trávicí nebo ledvinové potíže. Funguje i jako přírodní dezinfekce. Z plodů trnek si můžete vyrobit celou škálu nápojů od čaje až po víno. Výborná je také trnková marmeláda.
U trnek je výhodou, že pro léčivé účely můžete využít prakticky celou rostlinu. Listy pomáhají při ledvinových potížích. Květy trnky působí diureticky, tedy při potížích s močením. Plody posilují organismus, povzbuzují trávení, pomáhají při křečích, zvracení a průjmu. Bobulky trnky jsou cenným zdrojem vitamínu C, A, E, dále jsou bohaté na třísloviny a ovocné kyseliny.
Ideální doba ke sběru trnky je v našich podmínkách na přelomu září a října (ideálně po prvních mrazících). Pro trnky je typická trpká chuť, u řady receptů je proto dobré si výsledný produkt dostatečně osladit.
Recepty z trnkyTrnkový čaj plný vitamínů
Potřebujeme:
- 2 lžíce rozmačkaných trnkových plodů
- 3 dl vroucí vody
- 1 lžičku medu
Postup: Plody zalijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat, poté přecedíme, plody vymačkáme, dosladíme medem a můžeme podávat.
Trnkový likér na dobré tráveníPotřebujeme:
- 2 hrnky nasekaných trnek
- 2 šálky medu
- 6 tlučených hřebíčků (koření)
- 1 lžičku skořice,
- 3 tlučené badyány
- půl lžičky tlučených fenyklových semínek
- půl lžičky tlučených anýzových semínek
- půl lžičky nastrouhaného zázvoru
- 1 litr domácí pálenky
Postup: Všechny uvedené přísady smícháme, zalijeme je pálenkou a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, likér slijeme do lahve a užíváme 1× denně 1 štamprli.
Trnkové víno na posílení organismuPotřebujeme:
- 2 šálky nasekaných trnkových plodů
- 1 litr kvalitního červeného vína
- půl lžičky skořice
- 6 tlučených hřebíčků
- 4 tlučené badyány
Postup: Přísady smícháme, zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Užíváme po štamprli denně.
Trnková marmeládaPotřebujeme:
- 1 kg trnek
- 1/2 litru jablečné nebo hruškové šťávy
- 1 kg krupicového cukru
Postup přípravy: Opláchnuté trnky povařte s trochou vody doměkka a protřete sítem. S cukrem a šťávou svařte na hustou zavařeninu.