Máma hokejistů (64): Úlovek z cyklovýletu skončil ve sklenicích!

Říká se, že nejlépe chutnají první třešně. Milana Hamrlíková (64) ze Zlína si je nejprve natrhla při toulkách na kole přímo do pusy a za pár dnů i do košíku, aby si je zavařila. A dnes plánuje vařit džem z jahod.
Na začátek léta se Milana každý rok těší, zavařování je její hobby. Většinu ovoce si obstarává sama. „Mám místo, kde se celá léta o dva velké stromy třešní nikdo nestará a netrhá je. Tak jsem toho využila loni i letos. Přijde mi líto, že tak krásné plody sezobou špačci nebo spadnou na zem,“ popsala.
Není prý žádná megalomanka. Zavařuje tak středně. „Prostě na chuť. Udělala jsem 15 malých skleniček, ale určitě nejsou poslední. Taky jsem byla na samosběru jahod. Tak mě čeká vaření džemu a nadělám jahodové knedlíky do mrazáku,“ prozradila máma známých hokejistů Romana a Martina Hamrlíkových.
S recepty ale raději neexperimentuje. „V tomto případě se držím těch původních. Jen do pár skleniček jsem letos zkušebně kápla ke třešním trochu rumu, který zbyl ještě od Vánoc. Třešně zavařuji opravdu každý rok a každoročně dělám z jahod a meruněk džemy a marmelády, které mají rádi vnuci,“ dodala.
Kompot pro medailistu z Nagana
Recept Milany Hamrlíkové: „Plody propláchnu vodou, ještě nejsou červivé, proto je nenamáčím, a naskládám do skleniček. Na nálev svařím litr vody a 350 gramů krystalového cukru. Když trochu vychladne, zaliji jím třešně ve skleničkách. Někdy přikápnu trochu citronové šťávy. Sterilizuji 20 minut na 80 °C.“