Adam (7) z Karlových Varů: Má žaludek pod klíční kostí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Adam (7) z Karlových Varů: Má žaludek pod klíční kostí!

Adam dostává přes sondu na bříšku výživu. Maminka ji zavádí každou noc. Jeho žaludek je příliš malý a proto nemůže normálně jíst.
Adam dostává přes sondu na bříšku výživu. Maminka ji zavádí každou noc. Jeho žaludek je příliš malý a proto nemůže normálně jíst. ( Foto Aha! – Kateřina Moravcová)

Jídlo je pro něj za trest. Pravý požitek z dobrot si zřejmě nikdy naplno nevychutná malý Adam Rous (7). Narodil se s atrézií jícnu a lékaři mu museli posunout žaludek až pod klíční kost. Výživu dostává přes vývod v bříšku.

Adámek byl na světě teprve 14 dnů a hned prodělal pět závažných operací. Narodil se s vrozenou vadou. Jeho jícen nebyl spojený se žaludkem a nemohl tak přijímat výživu. Po těchto pěti pokusech se spojit jícen se žaludkem ale lékařům nepodařilo. Zásadní operaci prodělal Adam, když mu bylo 11 měsíců. Doktoři se rozhodli jícen zkrátit a posunout chlapci žaludek pod klíční kost.

Nezvládl dýchat
„Před operací mi řekli, že buď přežije, nebo zemře. Byly to hrozné okamžiky. Adam přežil, ale 14 dnů ho udržovali v umělém spánku, ze kterého se nemohl probrat. Žaludek tlačil na plíce a nezvládal sám dýchat,“ vzpomíná maminka Aneta (45). Výživa sondou
Postupem času se její syn musel naučit alespoň trochu jíst ústy, aby mu například neodumřely chuťové buňky. „Hlavní část stravy ale dostává přes sondu zavedenou do bříška. Dáváme mu ji na noc,“vysvětluje maminka.

Co je atrézie jícnu?
Atrézie jícnu je vývojová vada, která postihuje jedno ze 3000 narozených dětí. Při atrézii bývá jícen slepě ukončen nebo je píštělí spojen s průdušnicí. Léčba probíhá operativně. Novorozenci často trpízvrácením přijaté potravy. V horších případech nejsou schopny stravu vůbec přijímat.

Na video s Adámkem se můžete podívat zde:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.