Pražský novinář sbírá nová divná slova aneb Co znamená sobotkovat nebo zčápit? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Pražský novinář sbírá nová divná slova aneb Co znamená sobotkovat nebo zčápit?

Bohuslav Sobotka-Sobotkovat
Bohuslav Sobotka-Sobotkovat (Foto ara)

Sobotkovat, zčápit, krulišárna, ale i Klausův hmat nebo pustit Kajínka. Těmito a řadou dalších novotvarů ožívá čeština pod vlivem politické situace a věcí z běžného života. Pražský novinář Martin Kavka (39) nová slova sbírá už osm let na svém webu. Dva tisíce nejzdařilejších výrazů teď čeká i knižní slovníkové vydání.

Řada slov si bere na paškál politiky, prezidenty nevyjímaje. Třeba Václav Klaus se postaral o spojení »Klausův hmat«, což je schopnost nechat osobitě zmizet pero ze stolu. Na bývalého vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) naráží třeba výraz »zčápit« – označuje získání dotací na svůj soukromý projekt. A lidové tvořivosti nebyl ušetřen ani premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). »Sobotkovat« znamená vyhýbat se přímé odpovědi nebo dlouze opakovat fráze. Jako »surikaty« jsou pak označováni politici, kteří jen tak postávají na tiskových konferencích po boku řečníka. Několik zápisů má na kontě také prezident Miloš Zeman. Ve slovníku se například objevila »milošt« jako označení pro milost udělovanou prezidentem Milošem Zemanem. »Hodit Zemana« potom znamená upadnout nebo klopýtnout.

60 inspirací denně
Martin Kavka před osmi lety založil web, na který si začal zapisovat zajímavá slova sám a možnost přidávat je, dal i návštěvníkům stránek. Zprvu to šlo ztuha, dneska dostane i 60 příspěvků denně a celkem tady čtenář najde osm tisíc slov. „Někdo o mně říká, že jsem sběratel divných slov a to se mi líbí. Většina je ale vtipná a zábavná. Lidé si hrají s jazykem, takže vznikají opravdu zajímavá slova, ale jsou tam i regionální výrazy, třeba z jižních Čech, Hané, nebo z moravštiny,“ hodnotí Kavka.

Co na to jazykovědci
Některá slova mají potenciál zůstat v češtině i do budoucna, přitakávají experti. „Pokud pán zachycuje všechno, co se objeví, tak některá slova mohou obohatit češtinu na dlouhou dobu, jiná zase zapadnou,“ uvedla Kamila Smejkalová z Ústavu pro jazyk český Akademie věd. Nová slova vznikají ze dvou důvodů. „Zaprvé se může vyskytnout něco, co je potřeba nově pojmenovat a čeština si sama něco vytvoří. Například slovo »přeposílat«, ve smyslu přeposílat maily. Potom jsou slova, která si počešťuje a přejímá z cizích jazyků,“ zmínila Smejkalová. „A za druhé jsou slova, která fungují jenom krátkodobě. Vynoří se tedy nějaká věc, pojmenuje se, a jak zmizí, zmizí i slovo,“ dodala.

Sbírka na knížku
Martin Kavka teď na vydání slovníku vybírá od lidí na portálu HitHit 95 tisíc. Po prvním týdnu nasbíral téměř 20 tisíc. „Dělali jsme kalkulaci na celkovou sumu a rozplánovali jsme to na 45 dnů. Věříme, že se to za ten měsíc a půl nasbírá. Je to moje první kampaň, nevěděl jsem, co čekat, jestli lidi zareagují. No a oni reagují, což je fajn,“ vysvětlil Kavka.

Co ještě se ujalo?
Kremrole/Kremlobot – příznivce či propagátor současné politiky Kremlu.
Eurohujer – nekritický příznivce EU
Hnědočech/hnědoobčan – hanlivý výraz pro Romy
Sluníčkář – nekritický příznivce či propagátor multikulturalismu, stejně jako »vítač«
Dobroser/dobrotrus – viz. sluníčkář
Havloid/havlobot/pravdoláskař – příznivce ideálů prosazovaných Václavem Havlem
Obohacovač – imigrant z Afriky či Arábie
Ručníkář/slimák – muslim



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.