Chudák Filípek (5): Druhá transplantace jater během měsíce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Chudák Filípek (5): Druhá transplantace jater během měsíce!

Filip se statečně pere s nemocí. Má za sebou řadu náročných zákroků. Nejvíce se těší domů.
Filip se statečně pere s nemocí. Má za sebou řadu náročných zákroků. Nejvíce se těší domů. (Foto archiv rodiny Němcových)

Jako blesk z čistého nebe zasáhla manžele Němcovy zpráva, že syn Filípek (5) má nádor jater. Chemoterapie nestačila a malý bojovník podstoupil už druhou transplantaci.

Až do listopadu byl Filípek zdravý kluk. Pak najednou bylo všechno jinak. „Přišel z tréninku plavání a zvracel. Šli jsme k doktorovi, paní doktorka něco nahmatala na bříšku a už ho vezli do Prahy. Lékaři u něj zjistili agresivní karcinom na zdravých játrech. Je to jediné dítě s touto diagnózou u nás. Chemoterapie zabrala jen částečně,“ řekla maminka Alena Němcová (40).

Umělý spánek
Pro oslabené tělíčko byla jedinou záchranou transplantace. Bohužel se nová játra neujala a jedinou nadějí byla další transplantace. „Dlouho nebyl orgán, který by se dal použít. Filípek byl v umělém spánku a nám nezbylo, než čekat. Už byl v septickém šoku, pak přišel zázrak. Nová transplantace a vypadá to, že nová játra snad už fungují,“ podělila se o radost Alena Němcová.

Díky lékařům
„Za zázrak bych označil i transplantační tým IKEM. Klobouk dolů před tím, co lékaři i sestřičky umějí. Jak moc jsou sehraní a šikovní. Vidíme to dnes a denně, když denně jezdíme za Filípkem,“ poznamenal otec Petr (43).

Lidé chtějí pomoci
Obrovskou vlnu solidarity projevují lidé, kteří se o osudu statečného Filípka dozvěděli. Snaží se rodině pomoci, založili i stránky na jeho podporu, najdete je ZDE. Filípek bude muset být po návratu domů izolován a uchráněn od jakéhokoliv prachu, pylů, bakterií a nákaz. Proto by mu rodiče chtěli vybudovat zimní zahradu, kde bude moci v čistém prostředí trávit dlouhý čas a být chráněn od průvanu a slunce. „Nejlevnější možné řešení je zasklení stávající terasy. I to je ale drahé. Nějaké peníze máme našetřené. Proto bych chtěl moc poděkovat všem, kteří se nám snaží pomoci,“ uvedl Petr Němec.

Onemocní jedno dítě ročně
Filípkovi byl diagnostikován hepatocelulární karcinom. Tento typ zhoubného nádoru je nejčastějším nádorem jater u dospělých. U dětí se vyskytuje jen velmi zřídka, lékařské statistiky uvádějí, že bývá diagnostikován maximálně jeden ročně. Proto i jeho léčba bývá odvozena od léčby pro dospělé. Bohužel u Filípka zabrala jen částečně, jedinou záchranou byla nová játra.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.